‘Ook de Nederlandse ambassade hoort in Jeruzalem’

Foto: Levi Zoutendijk

JERUZALEM | De SGP en ChristenUnie reageren verheugd op de aankondiging van Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

President Donald Trump wil de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatsen. De Verenigde Staten zouden daarmee het eerste land ter wereld zijn dat Jeruzalem officieel erkent als hoofdstad. Trump houdt mogelijk vanavond al een toespraak waarin hij zijn besluit toelicht.

De Arabische wereld heeft al woedend gereageerd en waarschuwt voor nieuw oplaaiend geweld. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun beoogde Palestijnse staat. PLO-leider Mahmoud Abbas heeft daarom ‘drie dagen van woede’ afgekondigd, van woensdag tot vrijdag. Ook Jordanië, Turkije, Saoedi Arabië en andere moslimlanden wijzen de gedachtegang van Trump af. De Amerikaanse president belde een aantal Arabische wereldleiders vannacht op om zijn aankondiging alvast toe te lichten.

SGP-leider Kees van der Staaij is blij met de aankondiging en roept op Twitter de Tweede Kamer op om ook de Nederlandse ambassade te verplaatsen. Datzelfde geldt voor Joël Voordewind van de ChristenUnie. De Nederlandse ambassadeur in Israël was woensdag op een conferentie van dagblad The Jerusalem Post waar hem door een journalist werd gevraagd of hij een dergelijke verhuizing verwacht, maar daar kon hij nog niet op ingaan.

Maar er zijn ook reacties uit andere hoek. Dirk van den Berg, een bestuurslid van de SP in Leiden, twitterde dat hij zich afvraagt ‘welk mega-bedrag Trump van de joodse lobby in de VS heeft ontvangen’. De idee van een machtige joodse lobby is al eeuwen oud en veronderstelt dat rijke Joden achter het wereldtoneel de touwtjes in handen hebben. De vertegenwoordiger van de SP, een partij die bekend staat om haar sympathie voor de Palestijnen, heeft het bericht na een storm van kritiek verwijderd.

Paus Franciscus vindt dat Jeruzalem een stad van ‘alle volken’ moet zijn en pleit voor terughoudendheid om escalatie van het conflict te voorkomen, schrijft het Nederlands Dagblad. ‘Mijn gedachten zijn bij Jeruzalem en ik kan mijn grote zorgen over de situatie die zich de afgelopen dagen heeft ontwikkeld niet verzwijgen.’

Het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade was een van de verkiezingsbeloften van Trump. Ook zei hij voor een ‘ongedeeld Jeruzalem’ te zijn.

Bid om vrede voor Jeruzalem, laat het wie u liefhebben goed gaan. (Psalmen 122:6)

1 reactieop"‘Ook de Nederlandse ambassade hoort in Jeruzalem’"

  1. Opmerkelijk is dat de hele arabische wereld over Trump valt. Een half jaar eerder heeft Rusland (west) Jeruzalem al erkend als hoofdstad van Israel (maar ook: oost Jeruzalem voor de Palestijenen…), en daar heeft niemand een probleem van gemaakt. http://www.mid.ru/en/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/2717182

Geef een reactie