Update Midden-Oosten: Israel valt Iraanse basis aan, mogelijke verplaatsing Amerikaanse ambassade en opmerkelijke uitspraken van journalist uit Koeweit

Rembrandt

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week uit het Midden-Oosten.

Israel valt Iraanse basis aan in Syrië

Volgens verschillende media heeft Israel in de nacht van vrijdag op zaterdag een aanval uitgevoerd op een Iraanse legerbasis in aanbouw, bij al-Kiswah, 15 kilometer ten zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus. De aanval zou zijn uitgevoerd vanuit het Libanese luchtruim. Vanuit Syrië zouden direct raketten zijn afgevuurd op het Israëlische gevechtsvliegtuig.

Onlangs nog liet Israel weten geen Iraanse militaire aanwezigheid te dulden binnen 40 tot 60 kilometer van de grens met Israel. Rusland heeft begrip voor de eis van Israel als het gaat om een bufferzone langs de Israëlisch-Syrische grens, maar vindt 15 kilometer wel het maximum.
De Iraanse basis die nu zou zijn aangevallen, ligt 50 kilometer ten noorden van de Golangrens. De aanval op deze Iraanse basis bij Damascus zal de spanningen tussen Israel en Iran en wellicht ook met Syrië en mogelijk Rusland verder laten escaleren.

500 miljoen trekvogels

Voor vogelaars is Israel in de winter een waar paradijs. Elk jaar maken zo’n 500 miljoen trekvogels een stop in Israel, voordat ze verder vliegen naar Afrika. Volgens deskundigen is deze enorme toename een gevolg van klimaatveranderingen. Werden er zestig jaar geleden minder dan duizend kraanvogels geteld in de winter in Israel, nu zijn dat er meer dan 50.000, volgens de Israëlische ornitholoog Shay Agmon. De explosieve toename van fouragerende vogels betekent een groeiend probleem van de Israëlische landbouw, omdat deze vogels ook van de gewassen eten.(Bron: Reuters)

Amerikaanse ambassade nu wel naar Jeruzalem?

De geruchten worden sterker dat de Amerikaanse president Trump nog voor het einde van dit jaar Jeruzalem zal erkennen als hoofdstad van Israel. Als dit werkelijk gebeurt, zal ook de Amerikaanse ambassade worden verplaatst naar Jeruzalem.
Ik hoop en bid al jaren dat ook de Nederlandse ambassade zal worden verplaatst naar Jeruzalem. Op een handtekeningenactie hiervoor een paar jaar geleden kwamen meer dan 5000 handtekeningen binnen, die ik toen heb aangeboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

‘Israel is geen bezettingsmacht’

Abdullah Al-Hadlaq, een vooraanstaande Koeweitse journalist, heeft deze maand publieke verontwaardiging gewekt met zijn uitspraken over de Joodse staat. In een paneldiscussie op de Koeweitse Alrai TV verwierp hij niet alleen het idee dat Israel een bezettingsmacht is, maar pleitte hij zelfs voor de terugkeer van de Joden naar hun oude vaderland. Hij prees Israel, dat de meeste Arabische buren op veel gebieden ver voorbij is gestreefd.

In zijn bijdrage, vertaald door het Middle East Media Research Institute (Memri), stelde hij: ‘Toen de staat Israel in 1948 werd opgericht, was er geen staat Palestina. Of u het wilt of niet, Israel is een onafhankelijke soevereine staat. Hij bestaat, heeft een zetel in de Verenigde Naties en de meeste vredelievende en democratische landen erkennen het land. De groep staten die Israel niet erkent, zijn de landen van tirannie en onderdrukking. De staat Israel heeft wetenschappelijke centra en universiteiten, waar zelfs de oudste en machtigste Arabische landen niet over beschikken. Israel is dus een staat en geen terreurorganisatie. Er is geen bezetting. Er is een volk dat terugkeert naar het Beloofde Land. Weet u dat de geschiedenis van de Israëlieten oud is, ouder dan de islam? Daarom moeten wij, moslims, erkennen dat de Israëli’s recht hebben op dat land, dat zij niet hebben geplunderd.’ (Bron: Israel Today)

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: Israel valt Iraanse basis aan, mogelijke verplaatsing Amerikaanse ambassade en opmerkelijke uitspraken van journalist uit Koeweit"

Geef een reactie