Predikantencursus ‘De schriftelijk Thora en de mondelinge Thora’

Het Centrum voor Israël Studies in Ede en het Schechter Instituut in Jeruzalem organiseren een Engelstalige cursus voor predikanten en ieder die theologie heeft gestudeerd. Het thema van de cursus is ‘De schriftelijke Thora en de mondelinge Thora: waar het jodendom en het christendom verschillen’.

Tijdens de cursus gaan we aan de slag met de interpretatie van Joodse geschriften, met name de midrashim. We zullen nagaan hoe in de primaire rabbijnse literatuur zoals Mishna, Talmoed en Midrash, de Bijbelse tekst wordt geïnterpreteerd. Het maakt duidelijk hoe de mondelinge traditie de basis legt voor het jodendom van vandaag, en hoe het christendom reageert op deze methodologie en boodschap

Tijdens de cursus denken we met elkaar verder na over hoe er in het jodendom wordt gedacht over een begrip zoals ‘openbaring’. Ook onderzoeken we de veranderende aard van de Bijbelse en rabbijnse wet, en verschaft de cursusleider, rabbijn dr. Vernon Kurtz, een beknopt overzicht van de rabbijnse literatuur tijdens de eerste eeuwen van de christelijke jaartelling.

Zowel het Schechter Instituut in Jeruzalem als het Centrum voor Israëlstudies hechten veel waarde aan interreligieuze dialoog. In de context van Israël, waar verschillende volken en religies nauw samenleven, is wederzijds begrip essentieel. Elkaars gedachten leren kennen bevordert begrip en verzoening. Vanwege deze gezamenlijke doelstelling hebben het Schechter Instituut en het CIS besloten om samen te werken, waarvan deze cursus een eerste vrucht is.

De cursus bestaat uit vijf online bijeenkomsten op 1, 8, 15, 22 en 29 november, steeds 16.00 – 17.30 uur (Nederlandse tijd). Kosten € 50. U kunt zich aanmelden per mail bij info@hetcis.nl of per telefoon, 0318-696577 (di, do vr).

Wees de eerste die reageert op "Predikantencursus ‘De schriftelijk Thora en de mondelinge Thora’"

Geef een reactie