Rabbijnen: kijk naar de tekenen, de Messias komt!

Foto: Levi Zoutendijk

Israël gaat binnenkort naar de stembus, voor een derde verkiezing in minder dan een jaar. Het is een ongekende en eerlijk gezegd gênante situatie. Maar enkele top rabbijnen zeggen dat er een zilveren randje is: Zulke verwarring moet de komst van de Messias aankondigen.

Rabbijn Shlomo Amar, de voormalige Sefardische opperrabbijn van Israël, vertelde eerder deze maand in een bijeenkomst dat je de lijst van belangrijke tekenen in het afgelopen jaar eenvoudigweg niet kan negeren.

1. Israël lijkt niet in staat om een regering te kiezen;
2. De Amerikaanse president Trump, de machtigste leider ter wereld, heeft net als koning Cyrus de Joodse soevereiniteit in het beloofde land onderschreven;
3. De koningen van de wereld kwamen vorige maand [tijdens de Holocaust-herdenking] naar Jeruzalem om het Joodse volk te eren.

‘Dit zijn dingen waarvan we nooit hebben gedroomd!’ riep rabbi Amar uit. ‘Hoe kunnen deze dingen gebeuren als ze niet als voorbereiding op de komst van de Messias dienen?’

De Messias staat voor de deur
Rabbijn Amar vertelde over een recente ontmoeting met de rabbijn, die 51 jaar eerder in de yeshiva zijn spirituele adviseur was. Die rabbijn is nog steeds nauw verbonden met rabbijn Chaim Kanievsky, die dezelfde yeshiva bezocht en vandaag als een van de belangrijkste Torah-geleerden in de ultraorthodoxe Joodse wereld wordt beschouwd.

Volgens Amar’s voormalige geestelijk adviseur stond hij op het punt te vertrekken voor een reis naar het buitenland toen Rabbijn Kanievsky hem tegenhield en zei: ‘Gaat u naar het buitenland? Weet u niet dat de Messias voor de deur staat?’

Tekenen van de tijden
Rabbi Amar zei verder over rabbi Kanievsky: ‘Alle grote rabbijnen van deze generatie zeggen dat de Messias op het punt staat zich te openbaren. Alle tekenen die de profeten hebben gegeven, alle tekenen die in de Gemara, de Mishnah, de Midrash zijn voorspeld, alles vindt één voor één plaats. Het enige wat we nodig hebben is dat we nog wat langer sterk blijven.’

Vervolgens drong hij er bij de Joden overal op aan zich toe te wijden aan de naleving van de Torah, in het bijzonder het houden van de Shabbat. Het orthodoxe Jodendom heeft lang geleerd dat de Messias pas zal komen als alle Joden de Shabbat heiligen.

Het is opvallend hoeveel de aansporing van rabbi Amar op die van Jesjoea (Jezus) lijkt: ‘Laten uw lendenen omgord zijn en de lampen brandend. En u, wees gelijk aan mensen die op hun heer wachten, wanneer hij terugkomt van de bruiloft, om hem, als hij komt en klopt, meteen open te doen. (…) U dan, wees ook bereid, want op een uur waarop u het niet zou denken, zal de Zoon des mensen komen. (Lukas 12:35, 36, 40 HSV)

Begin met bidden
Slechts enkele dagen nadat rabbi Amar die verbazingwekkende opmerkingen maakte, sprak rabbi Avner Efghin een soortgelijke visie uit in een interview met de religieuze Israëlische nieuwwebsite Kikar Hashabbat.

Efghin is een van ’s werelds beste kabbalistische rabbijnen, en volgens Kikar Hashabbat een geestelijk leider voor een groeiend aantal orthodoxe Joden in Europa en de Verenigde Staten.

Hij gelooft ook dat ‘wat hier in het afgelopen jaar is gebeurd zeer zeker een teken is van [de komst van] de Messias. …Het zou raadzaam zijn [op dit moment] om de Torah te bestuderen en te bidden.’

Voor de uitgebreide Engelstalige commentaren op dit artikel, zie Israeltoday.co.il

Dit artikel van Ryan Jones is overgenomen van Israel Today.

Wees de eerste die reageert op "Rabbijnen: kijk naar de tekenen, de Messias komt!"

Geef een reactie