Reacties op de Israëlische operatie in de Gazastrook

Foto: Levi Zoutendijk

‘Israël kan zijn vijanden overal bereiken’, zei Netanyahu in een verklaring. Het hele politieke spectrum was deze keer vrij eensgezind. Ook Benny Gantz (Blauw en Wit), die het zelden eens is met Netanyahu, sprak zijn steun uit voor de recente actie. De Arabische partijen dachten er anders over.

Terwijl Israël na de gerichte liquidatie van de commandant van de Al-Quds Brigades van de Islamitische Jihad wordt beschoten, komen er van alle kanten verschillende commentaren en meningen over de huidige situatie. Vooral met het oog op de politieke situatie is het zeer interessant om te horen hoe de politici zich uitdrukken.

Benny Gantz
De leider van de Blauwe en Witte partij, Benny Gantz, die het zelden eens is met Netanyahu, sprak ook zijn steun uit voor de recente actie. ‘De strijd tegen het terrorisme gaat door en vraagt om zware beslissingen. Het politieke echelon en het Israëlische leger hebben deze nacht de juiste beslissing genomen voor de veiligheid van de Israëlische burgers en inwoners van het Zuiden’, zegt hij.

‘Blauw en Wit zal alle passende veiligheids­maat­regelen voor Israël steunen’, vervolgt hij, ‘en de veiligheid van de bevolking boven de politiek stellen. Elke terrorist die onze veiligheid bedreigt is dood.’ De voormalige stafchef van het Israëlische leger had lang gepleit voor een harder optreden in Gaza.

President Re’oeven Rivlin
President Rivlin gaf ook commentaar op de situatie en riep vooral de burgers op zich te houden aan de richtlijnen voor hun eigen veiligheid en voorzichtig te zijn. ‘Alstublieft, Israëlische burgers, houd u aan de levensreddende richtlijnen van het Home Front Command,’ riep hij op.

Hij beloofde toen de Israëli’s de steun van het leger en de politiek, en verklaarde dat het nu niet het moment was voor politieke conflicten.

Gideon Sa’ar
De voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Gideon Sa’ar, feliciteerde ook met de geslaagde operatie: ‘Ik feliciteer de premier en minister van Defensie [Netanyahu], het Israëlische leger en de veiligheidstroepen met hun besluit om Baha Abu al-Ata uit te schakelen. Het Israëlische volk is het er op dit moment mee eens, en deze eenheid moet ook in politiek opzicht tot uiting komen. Israël aan de macht. Het doel moet nu zijn om de militaire infrastructuur van Hamas en de Islamitische Jihad in Gaza te ontmantelen’.

Amir Peretz
Amir Peretz, voorzitter van de Arbeiderspartij, gaf op Facebook commentaar op de recente gebeurtenissen. ‘In deze tijden is het belangrijkste om de Israëlische soldaten volledig te steunen en de inwoners te sterken. Hun standvastigheid in de loop der jaren de ware kracht van Israël is geweest. Hij was het eens met Rivlin, dat het nu niet de tijd was voor politieke kwesties en dat de veiligheid van de Israëlische burgers van het grootste belang is.

Verenigde Arabische Lijst
De Verenigde Arabische Lijst gaf ook commentaar gegeven op de gebeurtenissen. Zoals verwacht waren zij niet erg positief over Netanyahu en de recente beslissing. ‘Om zijn huid te redden doet Netanyahu het enige dat hij kan: Doden, vernietigen en briesen. In zijn hoofd is bloedvergieten.’ (Ze lijken niet echt begrepen te hebben, dat de politiek prioriteit geeft aan eens­gezind­heid de de veiligheid van de burgers).

Netanyahu: ‘Tikkende tijdbom’
Premier Benjamin Netanyahu zei vandaag in een toespraak tijdens een vergadering met de stafchef Aviv Kochavi en hoofd van de veiligheidsdienst Nadav Argaman, dat de islamitische Jihad-terrorist Baha Abu al-Ata een tikkende tijdbom was, die in het verleden talrijke aanvallen tegen Israël had uitgevoerd en Israëlische burgers en veiligheidstroepen bleef bedreigen.

‘Vorig jaar veroorzaakte deze aartsterrorist het grootste deel van het terrorisme dat uit de Gazastrook kwam. Hij initieerde en plande veel terroristische aanslagen. Hij vuurde honderden raketten af op de [Israëlische] grenssteden. Hij was een tikkende tijdbom.’
Daarna prees Netanyahu de Israëlische veiligheids­troepen voor de succesvolle operatie, die zou tonen dat Israël zijn vijanden overal kan bereiken.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   12-11-2019
Beeld:     Miriam Alster/Flash 90
Website: http://www.israeltoday.nl/

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Reacties op de Israëlische operatie in de Gazastrook"

Geef een reactie