Gantz steunt het ombrengen van terroristen leider, anderen zien het politieke stunt van Netanyahu

Foto: Levi Zoutendijk

Oppositieleider Benny Gantz gaf dinsdag zijn steun aan Israël’s vroege neutralisatie van een hoge Palestijnse Islamitische Jihad-commandant in de Gazastrook, terwijl terreurorganisaties reageerden door tientallen raketten op Israël af te vuren. Deze kwamen neer op steden zowel in het zuiden van Israel als Tel Aviv en omgeving.

Terwijl sommige parlementsleden van de oppositiepartijen premier Benjamin Netanyahu ervan beschuldigden gemotiveerd te zijn door politieke overwegingen bij het bevelen van het uitschakelen van de terrorist, riepen anderen op tot eenheid in het licht van de raketaanvallen.

Gantz tweette dat de regering de “juiste beslissing” had genomen door de gerichte moord op Baha Abu al-Ata te bevelen middels een aanval op zijn huis in Gaza.

“De campagne tegen terreur is continue en vereist momenten waarop moeilijke beslissingen moeten worden genomen”, schreef Gantz. “Het politieke leiderschap en de IDF hebben vannacht de juiste beslissing genomen omwille van de veiligheid van Israëlische burgers en inwoners van het zuiden.”

“Blauw-Wit zal elke juiste actie voor de veiligheid van Israël ondersteunen en de veiligheid van inwoners boven politiek plaatsen”, ging Gantz, oud opperbevelhebber van de IDF, verder. “Elke terrorist die onze veiligheid in gevaar brengt, moet weten dat hij verdient te sterven.”

Voor de verkiezingen liet Gantz zich regelmatig uit over de, volgens hem, “slappe houding” van Netanyahu en eiste een krachtiger optreden tegen de terreurorganisaties in Gaza.

Ayman Odeh, die de Arab Joint List-alliantie van overwegend Arabische partijen leidt, beschuldigde Netanyahu van het bevelen van het “vermoorden van Abu al-Ata voor politiek gewin op een moment dat zijn greep op het premierschap het zwakst is in een decennium.”

Andere oppositieleden beschuldigden Netanyahu van politieke motieven bij de beslissing om de neutralisatie te bevelen.

Labor-Gesher Knessetlid Omer Bar-Lev vertelde de radiozender KAN van de publieke omroep dat hij bezorgd was dat de neutralisatie werd bevolen om te voorkomen dat Gantz een minderheidscoalitie zou vormen.

“Het vermoorden van Abu al-Ata zou het moeilijk maken of voorkomen dat Benny Gantz een minderheidsregering kan vormen”, zei Bar Lev, blijkbaar verwijzend naar de gevolgen van een dergelijke actie voor politiek en veiligheid.

Democratische Unie-parlementslid Stav Shaffir tweette: “Vandaag is het moeilijk om geen vragen te stellen over de timing. Dit afschrikmiddel had al lang geleden moeten worden hersteld – niet door een interim-regering, terwijl het mandaat om een ​​regering te vormen in handen is van anderen [Gantz] en alle beslissingen van Bibi een wolk van vermoedens oproept. De situatie is gevaarlijk.”

Labour-Gesher alliantie-voorzitter MK Amir Peretz heeft aangegeven: “In deze tijden is het allerbelangrijkste om de IDF absolute steun te geven en de geest van de bewoners van Zuid-Israel te versterken, wier standvastige status door de jaren heen de ware kracht van Israël toont.”

Likoed-parlementslid Gideon Sa’ar, die tevens wordt genoemd als toekomstige opvolger van Netanyahu, riep op tot politieke eenheid temidden van het raketvuur uit de Gazastrook.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   12-11-2019
Auteur:   Joop Soesan
Beeld:     Screenshot Twitter
Website: https://www.joods.nl/

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Gantz steunt het ombrengen van terroristen leider, anderen zien het politieke stunt van Netanyahu"

Geef een reactie