SGP: UNESCO is gezakt voor geschiedenis | Van der Staaij bezoekt Hebron

Foto: Levi Zoutendijk

JERUZALEM / HEBRON | SGP-leider Kees van der Staaij heeft zich tijdens zijn bezoek in Israël deze week fors uitgelaten over de omstreden UNESCO-resolutie, waarin heilige plaatsen als Jeruzalem en Hebron enkel aan moslims worden toegedicht. 

“Er kan getwist worden over politiek en wie waar de baas is, maar niet over de geschiedenis”, zegt de fractievoorzitter van misschien wel de meest pro-Israëlische partij van Nederland donderdag in De Telegraaf. Ook vindt hij het “jammer” dat de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg staat, waar volgens Joden ooit de Derde Tempel zal verrijzen.

De gereformeerde leidsman was woensdag samen met een groep van zo’n twintig vertegenwoordigers uit diverse landen in Hebron, waar nog altijd een kleine joodse kolonie in het centrum van de stad is gevestigd. Hebron geldt op Jeruzalem na als de meest heilige stad in het jodendom. Onder meer de aartsvaders Abraham, Izaäk en Jacob zijn daar begraven. Ook zijn er diverse historische opgravingen gedaan, waaronder een eeuwenoude synagoge.

Tijdens het Loofhuttenfeest was de Grot van de Patriarchen, deels een moskee en deels een synagoge, geopend voor Joden. De Ibrahimi-moskee wordt tien dagen in het jaar omgeturnd tot een synagoge. En andersom mogen moslims tien dagen per jaar in het joodse gedeelte komen.

“Ik ben niet blij met het feit dat er hier een moskee is gebouwd”, zei de SGP-leider over de gespannen situatie in Hebron. Deze week mochten Joden onder zware beveiliging van het Israëlische leger Joodse heilige plekken bezoeken in Arabische gedeelten van de stad (zie foto’s). Slechts een paar procent van de stad is normaal gesproken toegankelijk voor Joden. De rest van Hebron, Arabisch, is voor Joden om veiligheidsredenen op eigen risico of zelfs verboden.

Arabieren en de internationale gemeenschap winden zich al jaren op over de aanwezigheid van zo’n zevenhonderd ‘illegale joodse kolonisten’ in Hebron, die daar onder zware beveiliging van het IDF leven. Het joods kwartier, ongeveer drie procent van de stad, is beperkt of niet toegankelijk voor Arabieren. Dat leidt regelmatig tot gespannen situaties en geweld over-en-weer.

Noam Arnon, woordvoerder van de joodse gemeenschap in Hebron, beklaagt zich over het feit dat hij maar een klein gedeelte van Hebron kan bezichtigen. “Dát is pas ‘apartheid'”, zegt hij in gesprek met MessiaNieuws. “Ik heb geen probleem met Arabieren die hier wonen, maar zij willen ons weg hebben.” Een vertrek behoort niet tot de opties van Arnon, die inmiddels zo’n veertig jaar in het gebied woont. “Of ze het nou willen of niet, ik blijf.”

Likoed-kamerlid Tzipi Hotovely, van dezelfde partij als premier Benjamin Netanyahu, denkt daar hetzelfde over. In een speech zei ze woensdag tijdens een groot Loofhuttenevenement in Hebron dat “wij Joden hier eerder waren dan de UNESCO, en hier zullen blijven.”

Wees de eerste die reageert op "SGP: UNESCO is gezakt voor geschiedenis | Van der Staaij bezoekt Hebron"

Geef een reactie