Zwaarbeveiligde Israël-mars verloopt vlekkeloos

Foto: Levi Zoutendijk

JERUZALEM | Duizenden christenen van over heel de wereld liepen donderdag de jaarlijkse Israël-mars, waaronder één- á tweehonderd Nederlanders. Meer dan drieduizend politieagenten waren op de been en nog eens duizenden Joden keken langs de kant hun ogen uit. 

Zuid-Korea, Noorwegen, Maleisië en zo gaat het lijstje van verre landen nog wel even door. Meer dan tachtig landen waren vertegenwoordigd in de Israël-mars, die elk jaar door de Christelijke Ambassade in Jeruzalem wordt georganiseerd.

Zelfs een Friese vlag werd gesignaleerd. Gjalt Teeninga uit Drachten leidt thuis een gebedsgroep, maar wilde ook in levende lijve ondervinden hoe het is om het Joodse volk te zegenen. Trots loopt hij tussen de menigte, met een grote Friese vlag in de lucht. “Je voelt hier gewoon dat het Joodse volk dit waardeert. En ik heb er zelf ook wat aan, want wie Israël zegent, ontvangt die zegen terug”, vertelt hij.

Om Teeninga heen lopen nog een aantal Nederlanders, waaronder de uit Drenthe afkomstige Krijn Tigchelaar. Hij is voor het eerst in Israël, en valt door het Loofhuttenfeest meteen met de neus in de boter. “Ik geniet ervan, maar zij ook”, wijst hij op de rijen uitzinnige Israëliërs langs de kant. “En je hoeft het daarvoor niet per se met hun politiek eens te zijn.”

De Israëlische Michal stuitte tijdens een bezoek aan Jeruzalem toevallig op de Mars. Ze is zichtbaar geëmotioneerd van de overwegend evangelische menigte. “Deze steun voor ons is geweldig. Als het om politiek gaat, is Israël vaak aan de beurt, maar zo slecht zijn we niet.”

Tientallen christenen droegen t-shirts met de boodschap dat Joden horen te kunnen bidden op de Tempelberg. Vorige week nam de VN-organisatie UNESCO een resolutie aan waarin geen enkele link tussen het jodendom en Jeruzalem was te vinden. Velen protesteerden tegen die beslissing.

Joden langs de kant, van seculier tot orthodox, werden massaal sjalom, we love you en chag sameach (goed feest) toegeroepen. De reacties waren hartelijk: veel Joden wilden met christenen op de foto, of vroegen uit welk land ze kwamen en waarom.

De Mars is volgens de christelijke ambassade vlekkeloos verlopen.

 

Geef een reactie