‘Er ligt een stigma op de Messiaans-Joodse beweging’

Een doopdienst van een messiaanse gemeente.

NIEUWEGEIN | Messiaanse gelovigen mogen minder veroordelend zijn naar hun christelijke geloofsgenoten uit de gevestigde kerken. En andersom hoeven traditionele christenen de messiaanse beweging niet te stigmatiseren.

Dat zeggen Jaap Bönker (Bijbelse Cultuur Stichting) en Timo Erkelens (Comité Gemeentehulp Israël) in een uitgebreid interview met de christelijke nieuwswebsite CIP.nl.

In het gesprek proberen de twee een antwoord te geven op de vraag waarom de afgelopen jaren tientallen zo niet honderden Nederlandse christenen uit de kerk stapten en zich aansloten bij de messiaans-joodse beweging. Inmiddels zijn er zo’n vijftig messiaanse gemeenten en huisgroepen in ons land, zegt Bönker.

“Een groep christenen die zich verdiept in de Joodse wortels van hun geloof is ontevreden over het gebrek aan aandacht voor de wortels van hun geloof. Zelf ben ik afkomstig uit een kerk waar werd verkondigd dat de wet voor de Joden is. ‘En wij hebben de genade.’ Dat is natuurlijk veel te kort door de bocht”, aldus Jaap Bönker, tevens een van de sprekers van de Israëlconferentie op de Betteld begin mei.

Veroordeling

Timo Erkelens pleit voor meer begrip en geduld als christenen onder elkaar. “Als er bijzondere ontdekkingen over de Bijbelse feesten worden gedaan, kan er de neiging ontstaan om gelovigen te veroordelen die zich daar niet mee bezighouden. Er moet ook ruimte en begrip zijn voor christenen die de Bijbelse feesten niet vieren.”

Maar Erkelens houdt ook de kerk een spiegel voor. “Als je nieuwe dingen uit de Bijbel hebt ontdekt, wil dat niet zeggen dat je alles volledig hebt begrepen. Ik merk dat dat stigma soms op de Messiaans-Joodse beweging in Nederland ligt. Een gevleugelde uitspraak die vaak terugkomt is: ‘ze moeten zo nodig Joodje spelen’.”

Lees het volledige interview op CIP.nl

Geef een reactie