Update Midden-Oosten: Pesach en Pasen begonnen, Hamas provoceert Israel aan de grens, laatste waarschuwing aan Iran, en meer

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Het Pesachfeest

Van vrijdagavond 30 maart tot zaterdagavond 7 april viert het Joodse volk, en ook veel christenen, het Pesachfeest. Het feest wordt gevierd ter nagedachtenis aan de uittocht van het volk Israel uit hun gevangenschap in Egypte. De Messiasbelijdende Joden vieren het feest ook ter nagedachtenis aan de kruisiging van de Heere Jezus als het Pesach-Lam en het vergieten van Zijn bloed voor de vergeving van onze zonden.

Hamas provoceert Israel tot het uiterste

Vanuit heel Gaza trokken vrijdag tussen de 20.000 en 30.000 demonstranten naar de grens met Israel. Het wordt de ‘Mars van de terugkeer’ genoemd. Hamas heeft langs de grens met Israel vijf zogenaamde tentsteden opgericht en eist dat Palestijnse vluchtelingen het recht krijgen terug te keren naar Israel. De protesten zullen nog vijf tot zes weken aanhouden, aldus Hamas, tot aan de zeventigste ‘verjaardag’ van de staat Israel op 15 mei. Die dag is het Jom Ha’atsmaoet (Onafhankelijkheidsdag).

Israel had vooraf aangegeven niet te zullen dulden dat Palestijnen tijdens de protesten de grenslijn overtrekken. Daartoe heeft Israel strijdkrachten en scherpschutters paraat staan.

Van tevoren wist je al wat er zou gaan gebeuren. Natuurlijk zouden er rellen uitbreken, natuurlijk zouden Israëlische militairen worden bedreigd, natuurlijk zouden Palestijnen de grens oversteken. Volgens het blad Israel Today is de protestactie bedoeld als propaganda tegen Israel, dat vanuit linkse hoek al veel kritiek krijgt op het optreden van het IDF. De VN wil een onafhankelijk onderzoek. Ondertussen hebben premier Netanyahu en de Turkse leider Erdogan het aan de stok met elkaar.

Volgens Hamas zou Israel 17 Palestijnse hebben gedood en meer dan duizend verwond, al is het aantal gewonden volgens Israelische legerwoordvoerders overdreven. En de Palestijnse leider schreeuwt moord en brand tegen Israel en eist een spoedzitting van de Veiligheidsraad. Ook stelde hij: ‘Jeruzalem is Arabisch en zal altijd Arabisch blijven.’ Maar hij vertelt er niet bij dat tussen de demonstranten ook terroristen aanwezig waren, die soms het vuur openden op de Israëlische militairen, om hen te provoceren.

Ik neem het volledig op voor Israel. Dit is een misselijk makende publiciteitsstunt van Hamas. De Jerusalem Post meldt dat de Palestijnen een 7-jarig Palestijns meisje naar de grens toe duwden om de Israëlische militairen uit te dagen. De Israëlische militairen hebben dat meisje in veiligheid gebracht. Israel wordt eerst uitgedaagd tot het uiterste en vervolgens beschuldigd. Laat de wereld Hamas veroordelen en niet Israel!

Laatste waarschuwing aan Iran?

Deze week verschenen er berichten dat Israëlische F-35 gevechtsvliegtuigen vluchten hebben uitgevoerd tot boven Iran. Kennelijk zijn ze boven Syrië en Irak niet opgemerkt door Russische verdedigingssystemen. Als deze berichten juist zijn, is dit een ernstige waarschuwing aan de Iraanse leiders om Israel niet nog meer te provoceren.

Overweldigend veel bewijs voor de opstanding van de Heere Jezus

Twee van de meest bekende voormalige atheïsten erkenden onlangs op de conferentie ‘Truth for a New Generation’ dat zij er van overtuigd zijn dat Christus werkelijk is opgestaan uit de dood. Eén van hen is de coltcase detective J. Warner Wallace, die bekend is van het oplossen van moordzaken die al tientallen jaren geleden hebben plaatsgevonden.

De Bijbel zegt dat Christus na Zijn opstanding verscheen aan 500 mensen in één keer (1 Korinthe 15:6). Mensen die de opstanding ontkennen, zeggen dat dat een massa-hallucinatie was. Maar Wallace is het daar beslist niet mee eens. In de hele geschiedenis is geen groepshallucinatie bekend waarbij zoveel details worden vermeld als in de Evangeliën. ‘Er is overweldigend veel bewijs dat Hij waarlijk is opgestaan.’

Alex McFarland, die de conferentie organiseerde, wijst op nog iets anders. ‘Vrome Joden die altijd God aanbaden op de sabbat, gaan dat na de opstanding van Jezus opeens op zondag doen, de eerste dag van de week. Dat was niet zonder gevaar voor hen. Ze hadden hun leven ervoor over. Dat is voor mij temeer een bewijs dat de Heere Jezus werkelijk is opgestaan.’

McFarland is nu zeer overtuigd van de opstanding. ‘De opstanding van Christus bewijst dat Hij God is en dat er redding is door geloof in wat Hij deed aan het kruis. Hij is de Redder, de Verlosser. Het lege graf is het absoluut overtuigende bewijs. Ik vertel mensen dat het lege graf bewijst dat de Heere Jezus ons leven kan vervullen.’ (Bron: Breaking Christian News)

Vreemd nieuws uit Zweden

Veel door de overheid gefinancierde voorschoolse opvang (vanaf de leeftijd van 1 jaar) in Zweden is inmiddels gender-neutraal. Jongetjes krijgen er te horen dat ze gerust meisjeskleren mogen aantrekken. Meisjes moeten jongensspelletjes gaan doen en jongens meisjesspelletjes. Jongetjes moeten elkaars voeten masseren, meisjes gaan blootsvoets de sneeuw in. Het lijkt wel dat er geen jongetjes en meisjes meer mogen zijn. Iedereen van alles een beetje. Een beetje jongen, een beetje meisje en kies zelf maar wat je het prettigst vindt. Verschillende deskundigen slaan alarm. ‘Deze gekte zal eindigen in totale wanorde. Het zal het einde worden van de huidige familie- en gezinsstructuur van de samenleving.’ (Bron: LifeSiteNews)

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: Pesach en Pasen begonnen, Hamas provoceert Israel aan de grens, laatste waarschuwing aan Iran, en meer"

Geef een reactie