Terecht dat VS en Israël uit Unesco stappen

Rembrandt

De Verenigde Staten en Israël stappen uit de UNESCO-kliek. Een goed besluit, vindt schrijver Franklin ter Horst. 

De Verenigde Staten is vanaf 31 december 2018 geen lid meer van de door de islamitische wereld gegijzelde UNESCO  kliek. De ambassadeur van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties zegt dat het beleid van de UNESCO “extreem gepolitiseerd” is. Er is volgens de VS een dringende behoefte aan “fundamentele hervormingen” binnen deze club.

Directeur-generaal Irina Bokova van deze anti-Israël kliek zegt het vertrek van de Amerikanen zeer te betreuren en spreekt van “een verlies voor de VN-familie”. Enkele uren nadat de Amerikanen hun vertrek hadden aangekondigd, heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht gegeven ook het vertrek van Israël uit de UNESCO in gang te zetten.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, verwelkomde het besluit van de VS en zei: “De UNESCO is een slagveld geworden voor de openbare belediging van Israël en heeft zijn werkelijke doelen verwaarloosd. De absurde en schandelijke resoluties tegen Israël hebben gevolgen.” Hij prees de Verenigde Staten met de woorden: “De Verenigde Staten staan achter Israël en zijn een ware leider voor verandering in de Verenigde Naties. De alliantie tussen onze twee landen is sterker dan ooit.”

Ook de Israëlische vertegenwoordiger bij de UNESCO, Carmel Shama Hacohen, steunde de Amerikaanse terugtrekking uit de organisatie. “De UNESCO is de laatste jaren in toenemende mate een absurde organisatie geworden en heeft zijn koers verloren, en dat ten gunste van de politieke belangen van enkele staten.” Hij voegde eraan toe, dat het zijn advies aan de Israëlische premier Netanyahu was geweest om de VS te volgen en zich onmiddellijk terug te trekken uit de UNESCO.

De terugtrekking van de Verenigde Staten en Israël uit de organisatie heeft ernstige gevolgen voor de UNESCO. Door het stopzetten van de betalingen van beide landen moest de jaarlijkse begroting al met een vijfde worden gekort. Deze club is niets anders dan een instrument in handen van de Organization of Islamic Cooperation (OIC). Het zijn meesters in het vervalsen van de geschiedenis. Vorig jaar stelde het instituut dat de Tempelberg in Jeruzalem niet of nauwelijks iets met het jodendom te maken heeft, maar de moslims toebehoort. Dat zette kwaad bloed in Israël en geldt als een bevestiging van waar de VN al eerder van werd beschuldigd: een bewust anti-Israëlisch beleid.

Franklin ter Horst schrijft opiniestukken over Israël en de internationale politiek.

Geef een reactie