Trump: Amerikaanse Joden moeten loyaal zijn aan Israël

Foto: Levi Zoutendijk

President Donald Trump noemde dinsdag in dezelfde zin Joden en loyaliteit, maar de reguliere media schreven enigszins misleidend over zijn opmerking. Hij vroeg zich af, hoe Joden op de Democraten kunnen stemmen, een partij die openlijk anti-Israëlische congresleden steunt.

Tientallen jaren hebben tegenstanders de Amerikaanse Joden in het beste geval beschuldigd van een dubbele loyaliteit en in het slechtste geval van het feit dat zij een vijfde colonne vormen die op Israël is georiënteerd. Deze langdurige poging om antisemitische sentimenten aan te wakkeren weerspiegelt de haat­dragende beschuldi­gingen die eeuwenlang tegen de Joden zijn geuit in de Europese geschiedenis.

Het lijkt erop dat de mainstream media, hopen dat kijkers en lezers de opmerking van Trump onbewust zullen associëren met dergelijke anti-Joodse beschuldigingen, omdat de meeste artikelen niet de moeite namen om de context van de woorden van de president goed uit te leggen.

Toen Trump tijdens een bijeenkomst in het Oval Office van het Witte Huis tegen verslaggevers zei dat ‘Joodse mensen die op een Democraat zouden stemmen (…) ofwel een totaal gebrek aan kennis of een grote ontrouw [tonen]’, was dat in de context van de huidige Democratische Partij, die openlijk anti-Israëlische leden van het Congres verdedigt.

De meeste Amerikaanse Joden stemmen nog steeds op de Democraten, ondanks het feit dat de partij het afgelopen jaar standvastig achter de eerstejaars vertegenwoordigers Rashida Tlaib, Ilhan Omar en Alexandra Ocasio-Cortez heeft gestaan, danwel hun herhaalde verbale aanvallen op de Joodse Staat.
De democratische ‘oude garde’ zou nog steeds schijnbaar ‘pro-Israël’ kunnen zijn, maar de opkomende progressieve vleugel beweegt de partij in de andere richting.

Trump denkt dat het steeds moeilijker zal worden om te zeggen dat je loyaal bent aan Israël, terwijl je ook stemt op een partij die publieke figuren herbergt die we tien jaar geleden ‘antisemieten’ zouden noemen.

En dat is het echte verhaal – dat Trump de zaken radicaal heeft omgedraaid tegenover degenen die Joden beschuldigen van dubbele loyaliteit, door Amerikaanse Joden daadwerkelijk aan te moedigen loyaal te zijn aan Israël.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   21-08-2019
Auteur:  Ryan Jones
Website: http://www.israeltoday.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Trump: Amerikaanse Joden moeten loyaal zijn aan Israël"

Geef een reactie