Update Midden-Oosten: aanfluiting voor de VN, jongeren opgepakt op Tempelberg en waterniveau Meer van Galilea blijft dalen

Rembrandt

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Aanfluiting voor de VN

Enkele dagen voor Kerst kwam de Algemene Vergadering van de VN in spoedzitting bijeen. Pas voor de tiende keer in haar bestaan. Dan zou je denken: er moet ergens in de wereld een zeer ernstige crisis zijn. Maar nee, de erkenning door Amerika van Jeruzalem als hoofdstad van Israel moest worden veroordeeld, op verzoek van de Palestijnen. Dit deed mij denken aan Zacharia 12. Alle landen komen bijeen om zich uit te spreken over Jeruzalem, de bedwelmende beker voor alle volken rondom, zoals vers 2 zegt. Exact dit zien we gebeuren, volken die bedwelmd lijken te zijn, en niet nuchter meer kunnen denken over Israel, over Jeruzalem, over het Joodse volk.


Een overzicht van het stemgedrag. Een groen blokje betekent dat deze landen de resolutie steunden waarin Amerika werd veroordeeld voor de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israel. Een geel blokje houdt in dat deze landen zich van stemming hebben onthouden. Een rood blokje betekent dat deze landen weigerden Amerika te veroordelen en dus in feite Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israel.

Aan het begin van de afgelopen week stemde de Veiligheidsraad van de VN over een door Egypte opgestelde resolutie waarin de status van Jeruzalem als hoofdstad van Israel als niet rechtsgeldig werd verklaard. Deze resolutie was duidelijk gericht tegen Amerika en tegen Israel. Amerika gebruikte het vetorecht tegen deze resolutie. Vandaar dat hierna de Algemene Vergadering van de VN om een uitspraak werd gevraagd.

De uitslag was voorspelbaar. De Verenigde Naties zijn immers al lange tijd zeer anti-Israel. De beslissing van Amerika werd met 129 stemmen vóór krachtig veroordeeld. Negen landen stemden tegen de veroordeling van Amerika, terwijl 35 landen zich van stemming onthielden. Een uitslag die trouwens niet bindend is.
En wat deed Nederland? Ook Nederland stemde vóór de veroordeling van Amerika. En zei hiermee tegelijk tegen Israel: Jeruzalem is niet jullie hoofdstad.

We zouden ons moeten schamen. Dat doe ik ook, ik schaam me voor de opstelling van Nederland en ik smeek de Heere ons land nog genadig te zijn. ‘Heere, vergeef ons.’ En ik roep regeringspartner de ChristenUnie op krachtig stelling te nemen tegen dit standpunt.

Drie Israëlische jongeren opgepakt op Tempelberg

Drie Joodse jongeren zijn aangehouden tijdens een bezoek aan de Tempelberg in de Oude Stad. Na een urenlang verhoor werden ze weer vrijgelaten, maar ze moeten zich wel beschikbaar houden voor een administratieve hoorzitting. Wellicht krijgen ze een verbod om ooit nog de Tempelberg te betreden.

De orthodox-joodse advocaat Nati Rom, bekend van de organisatie Lev ha’olam, die namens Honenu de jongeren bijstaat, stelt: ‘Triest genoeg arresteert de Israëlische politie deze jongens, van wie de enige misdaad is dat ze uiting gaven aan hun geloof en baden op een heilige plaats. Zulke arrestaties zouden nooit moeten plaatsvinden, temeer daar er geen wet is die Joden verbiedt om te bidden op de Tempelberg.’ (Bron: Israel National News)

Waterniveau Meer van Galilea daalt verder

Het afgelopen jaar is er in Israel opnieuw veel minder neerslag gevallen dan gebruikelijk is, waardoor het waterniveau van het Meer van Galilea verder is gedaald, tot een bijna historisch laagste stand. Het Israëlische Weerbureau verwacht ook komende winter, tijdens het regenseizoen, onvoldoende neerslag om het tekort enigszins te kunnen aanvullen. Door de aanhoudende droogte, de afgelopen jaren, zijn al tal van maatregelen genomen om het watergebruik uit het Meer te verminderen.
Laten we bidden dat de Heere deze winter overvloedige regen en misschien wel sneeuw zal schenken, zodat het waterpeil weer zal stijgen.

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: aanfluiting voor de VN, jongeren opgepakt op Tempelberg en waterniveau Meer van Galilea blijft dalen"

Geef een reactie