ChristenUnie stelt kamervragen over steun anti-Israël resolutie VN

Foto: Levi Zoutendijk

DEN HAAG | ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind heeft vrijdag opheldering gevraagd over het stemgedrag van Nederland in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN).

Afgelopen donderdag werd tijdens deze vergadering gestemd over de status van Jeruzalem. 151 landen – waaronder Nederland – stemden voor een anti-Israël resolutie.

Afkeuring besluit Trump

De resolutie komt in reactie op de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad door de Amerikaanse president, Donald Trump. Hij maakte tevens bekend dat de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zal verhuizen, wat wereldwijd een golf van verontwaardiging teweeg bracht. In Amsterdam leidde het zelfs tot een aanslag op een Joods restaurant. De resolutie is een officiële vorm van afkeuring van dit besluit. Ofwel ‘de wereld tikte Trump op de vingers’, volgens de Volkskrant.

Dat Nederland voor deze resolutie stemde, komt volgens Joël Voordewind als een onaangename verrassing: “Eerder nam de Tweede Kamer een motie aan om voortaan anti-Israël-moties niet meer te steunen. Nu dit wel gebeurd is, vraag ik de minister om opheldering. Het is van cruciaal belang dat Nederland – wat betreft het Israëlbeleid – daarin eigen keuzes maakt.”

Lees ook: ‘Hartverwarmende’ reacties bezoekers Joods restaurant

EU bepaalt stemgedrag?

“Bent u hiervan op de hoogte”, luidt de eerste vraag, waarin gerefereerd wordt naar Opiniez: “EU bepaalt wat Nederland in de VN over Israël stemt”, kopt het artikel van journalist Uri van As, die betoogt dat het anti-Israël stemgedrag niet is veranderd, ondanks de uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer hiermee te stoppen, zoals vastgelegd in de motie Staaij/Wilders/Baudet. Nederland stemde sindsdien acht keer voor, één keer blanco en nul keer tegen bij de start van een nieuwe vloedgolf van anti-Israël resoluties in de VN.

“Klopt het dat het Nederlands stemgedrag wordt bepaald door de EU”, zo willen Voordewind (ChristenUnie), Ten Broeke (VVD) en Van Helvert (CDA) weten van Halbe Zijlstra. De minister van Buitenlandse Zaken wordt op het matje geroepen en verzocht het stemgedrag voortaan wel in overeenstemming te brengen met de aangenomen motie. Indien hij dat niet van plan is, moet hij verklaren waarom niet.

Wat zijn reactie gaat zijn, horen we waarschijnlijk pas na de kerstvakantie. Voorlopig lijkt het erop alsof hij hinkt op twee gedachten en hij nog geen keuze heeft kunnen maken: zal hij het oude anti-Israël beleid van zijn linkse voorgangers echt voortzetten? Of gaat hij uiteindelijk toch overstag in het voordeel van Israël?

Lees ook: Vertilt de wereld zich aan Jeruzalem?

Bron: ChristenUnie.nl

 

Wees de eerste die reageert op "ChristenUnie stelt kamervragen over steun anti-Israël resolutie VN"

Geef een reactie