Update Midden-Oosten: Egyptenaren komen tot geloof, gedode Palestijnse journalist veiligheidsofficier Hamas, oproep tot gebed voor Palestijnen, en meer

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Veel Egyptenaren komen tot geloof in de Heere Jezus, ondanks vervolging door moslim-extremisten

Ondanks voortdurende vervolging van christenen door moslim-extremisten, blijven zij onwankelbaar in het geloof. Volgens Egyptische kerkleiders komen er momenteel veel Egyptenaren tot geloof.

Voorganger Sameh Hanna, van de Evangelische Kerk in Caïro, stelt dat de stemming onder Egyptische christenen goed is. ‘We hebben twee soorten nieuws, het aardse nieuws, wat niet best is. Dit is het nieuws wat in het Westen bekend is. Maar er is ook hemels nieuws. Er zijn geestelijke ontwikkelingen gaande. We zien dingen – in het geloof – die anderen niet zien. Er komen heel veel mensen tot Christus, vanuit allerlei achtergronden. Dit geeft ons veel vreugde en dat is het goede nieuws.’

Voorganger Andrea Zaki Stephanous, de leider van de Protestantse Gemeenschap van Egypte, geeft aan dat gelovigen in het hele land hun vertrouwen op God alleen stellen, op het moment dat aanvallen door moslim-extremisten heel reëel zijn, zelfs tegen of in kerken. Wanneer de veiligheidsdiensten weten dat ik naar een bepaalde kerk ga om er te spreken, wordt de veiligheid extra opgevoerd. Op elk moment kan er een aanslag plaatsvinden, daarom is het voor ons belangrijk om voortdurend op God te vertrouwen.’

Geen angst, maar vertrouwen

Fr. Kyrillos Fathy was in de St. Marks Koptische Kerk, toen er vorig jaar een bomaanslag op werd gepleegd. Hij vertelt dat hij door een wonder gespaard bleef. ‘Ondanks deze verschrikkelijke aanslag, blijven we geloven. Juist de zondag na die aanslag was de kerk overvol.’

Albert Falzi, de Egyptische directeur van de tv-zender SAT 7, benadrukt dat ze via de media het Evangelie van Christus met iedereen willen delen. ‘We ontvangen veel reacties van mensen die geen christen zijn. Zelfs als ze vijandig zijn, proberen wij op een christelijke wijze te reageren.’

Een groep Egyptische christenen vertelt: ‘Wij houden van Egypte en zullen het land niet verlaten. We bestrijden de vrees en de angst door de kracht van Gods liefde. We zullen naar onze kerken blijven gaan om de Naam van Jezus te aanbidden. We zullen het licht van de Heere Jezus, dat we door genade van Hem hebben ontvangen, verspreiden in elke straat, dorp en stad. We blijven bidden voor alle Egyptenaren, vooral voor degenen die gebrainwashed en misleid zijn, zodat onze Vader in de hemel hun gedachten en harten kan reinigen.’ (Bron: Gospel Herald)

Gedode Palestijnse journalist was veiligheidsofficier van Hamas

De afgelopen week was er nogal wat ophef over de dood van de Palestijnse journalist Yasser Murtaja bij de protestactie vorige week vrijdag. Uit onderzoek bleek dat hij een drone boven de Israëlische militairen bij de grens tussen Gaza en Israel liet vliegen en dus een ernstige bedreiging vormde. Volgens een artikel in de Jerusalem Post was Murtaja een veiligheidsofficier bij Hamas.

Bid ook voor de Palestijnen

Ik roep u vaak op te bidden voor Israel, voor het Joodse volk. Deze week wil ik u vragen ook te bidden voor de Palestijnen, voor de Arabische volken.

Veel Palestijnen zijn het slachtoffer van hun terroristische leiders. Ten diepste zit de satan hierachter, die de Palestijnen gebruikt in zijn strijd tegen Israel. De vijand van de Palestijnen is ook de vijand van Israel. Wilt u bidden dat de Palestijnen de Heere Jezus zullen leren kennen. Ik ben ervan overtuigd dat ze dan hun vijandelijke acties tegen Israel zullen beëindigen.

Walgelijke suggestie

In een buitengewoon onbeschaamde actie toonde de Palestijnse tv een door hen bewerkte foto van een concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. Als toelichting werd gemeld dat de slachtoffers op de foto honderden Arabieren zijn die door Joden in ovens zijn gedood op 9 april 1948 in het Arabische dorp Deir Yassin. Op de foto hadden ze de uniformen van de Amerikaanse soldaten van de oorspronkelijke foto verwijderd. De foto werd ooit gemaakt bij de bevrijding door de Geallieerden van het Nazi-concentratiekamp in Nordhausen. (Bron: United with Israel)

Palestijnse protesten gaan door

Gisteren werd opnieuw door duizenden Palestijnen gedemonstreerd bij de grens van Gaza met Israel. En opnieuw spreekt Hamas over vele tientallen gewonden.

Volgens Israel zijn alle demonstranten die de afgelopen weken door het veiligheidshek probeerden te breken, Hamas-leden. De Israëlische minister van Defensie stelt dat er door het leger alleen met scherp wordt geschoten wanneer Palestijnse demonstranten, na ernstige waarschuwingen in het Hebreeuws, Engels en Arabisch, toch de grens oversteken of Israëlische soldaten aanvallen. Het is opmerkelijk dat er vanuit de Arabische wereld op de sociale media inmiddels behoorlijk veel kritiek klinkt tegen de provocerende acties van Hamas tegen Israel.

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: Egyptenaren komen tot geloof, gedode Palestijnse journalist veiligheidsofficier Hamas, oproep tot gebed voor Palestijnen, en meer"

Geef een reactie