Update Midden-Oosten: escalatie aan de grens, Hezbollah bedreigt Israel en Messiasbelijdend gezin tegengewerkt door ministerie

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Ernstige escalatie grens Israël-Syrië

In de nacht van vrijdag op zaterdag crashte een Israëlisch F-16 gevechtsvliegtuig in het noorden van Israel, na een militaire missie op Syrisch grondgebied. Syrië claimt meerdere Israëlische gevechtsvliegtuigen te hebben neergeschoten, Israel spreekt over één neergestort toestel. De beide piloten zijn overgebracht naar het ziekenhuis, de situatie van één van hen is ernstig.

De F-16 had een Iraanse basis in Syrië gebombardeerd, waarvandaan een drone was opgestegen, die vervolgens boven Israelisch grondgebied door het Israelische leger werd neergehaald. Later verwoestten Israëlische gevechtsvliegtuigen nog twaalf Iraanse en Syrische bases in Syrië.
Dit incident betekent een ernstige escalatie van de al gespannen situatie tussen Israel en Syrië/Iran. Israel stelt dat Iran en Syrië met vuur spelen. Het wordt steeds duidelijker dat Iran zijn aanwezigheid in Iran gebruikt om de dreiging richting Israel verder op te voeren. Laten we blijven bidden om de bescherming van Israel, om de vrede van Jeruzalem, ten diepste om de komst van de Messias, de Heere Jezus.

Hezbollah dreigt Israelisch gasvelden aan te vallen

In een nieuwe videoboodscheap dreigt de in Libanon gevestigde Hezbollah de Israëlische gasvelden in de Middellandse Zee aan te vallen met raketten. De Israëlische luchtverdediging is 24 uur per dag paraat om de gasvelden te beschermen.

Tegenwerking Messiasbelijdend gezin om zich blijvend in Israel te vestigen

Al vaker wees ik erop dat Messiasbelijdende Joden in Israel het lang niet altijd gemakkelijk hebben. Vergeet hen niet, ook niet in uw gebeden, voelt u zich met hen verbonden en bezoek hen als u in Israel bent.

Als voorbeeld stel ik u Richard en Carolyn Hyde voor. Ze zijn verbonden aan ‘Heart of G-d Ministries’. In 2003 maakten ze Alijah naar Israel en kregen het staatsburgerschap en een Israëlisch paspoort. Maar later, toen ze hun documenten moesten vernieuwen, kreeg Richard, die christen is, wel een 10 jaar geldend paspoort van het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar Carolyn, een Joodse volgeling van de Heere Jezus, kreeg geen paspoort. Sindsdien blijft het ministerie van Binnenlandse Zaken dwarsliggen bij het verlenen van het Israëlische staatsburgerschap aan haar vanwege haar geloof.

Dit ministerie, dat vaak beheerd wordt door Orthodox-Joodse partijen, heeft al een lange geschiedenis van pogingen om te voorkomen dat Messiasbelijdende Joden op Alijah naar Israel komen om zich er te vestigen.

De Hydes hebben nooit een geheim gemaakt van hun geloof. Hun organisatie is actief betrokken in het brengen van het Evangelie in Israel, het promoten van Alijah naar Israel, het planten van nieuwe Messiasbelijdende gemeenten in Israel en het toerusten van christenen om hun Bijbelse roeping voor het Joodse volk uit te kunnen voeren.

Misschien vraagt u zich af hoe het mogelijk is dat Israel, dat zich graag presenteert als de enige vrije en democratische staat in het Midden-Oosten, Messiasbelijdende Joden tegenwerkt die zich in het land willen vestigen.
Toch is dit soms wel de werkelijkheid. Het ministerie dreigt nu zelfs niet alleen Carolyn een nieuw paspoort te weigeren, maar dit verbod uit te breiden tot haar hele familie.

Yad L’Achim

‘Zeven jaar geleden weigerde het ministerie mij voor het eerst een nieuw paspoort,’ vertelt Carolyn. ‘Sindsdien ben ik gedwongen elk jaar opnieuw naar het ministerie te gaan voor een eenjarige vergunning om in Israel te mogen blijven.
Toen ik een keer op het ministerie was, kreeg ik te horen dat ze ‘sommige dingen’ over mij hadden gehoord, zonder dat ze aangeven wat dat dan wel was. Het volgende jaar gingen ze mij ondervragen. Ik moest mee in een kantoortje en vragen beantwoorden over mijn persoonlijke situatie. De vrouw die mij de vragen stelde, keek op een papier dat op haar bureau lag, stelde me dan een vraag en noteerde mijn antwoord in haar computer. Tijdens dat gesprek zag ik dat er op dat papier ‘Yad L’Achim’ staat. Yad L’Achim is een Joodse orthodoxe antizendingsorganisatie.’

‘Toen ik dat had ontdekt, gaf ik aan dat ik een einde maakte aan de ondervraging. Ik kende de wet, en zij overtrad die. Het is tegen de Israelische wet dat een overheidskantoor zich bij een ondervraging baseert op informatie die verkregen is van een niet-overheidsbron. Ze was zichtbaar verrast toen ik haar daarmee confronteerde, waarna ze geen verdere vragen meer stelde.’

Kortgeleden deed Carolyn een nieuwe poging om haar paspoort te vernieuwen, waarop het ministerie dreigde haar het Israëlische staatsburgerschap te ontnemen, ondanks dat ze al veertien jaar Israëlisch staatsburger is. ‘Toen ze aangaven dat ze niet alleen mij maar ook mijn man Richard wilden ondervragen, evenals onze dochter, schakelden wij een advocaat in. Hij was erbij toen wij een gesprek hadden met een vertegenwoordiger van het ministerie. Onze advocaat noemde die ontmoeting pure intimidatie.’

Hallelujah

‘Toen we thuiskwamen, was ik gebroken,’ vertelt Carolyn. ‘Ik pakte mijn gitaar en begon de Heilige van Israel te aanbidden. Kort daarna kreeg ik een telefoontje van het ministerie met de mededeling dat mijn paspoort toch voor tien jaar zou worden verlengd. Hallelujah.
Voordat ik het kantoor van het ministerie binnenstapte, gehoorzaamde ik de stem van de Heere om twee spijkers in de grond van het ministerie te slaan, terwijl ik de zonden en de ongerechtigheden beleed van generaties lang van mijn voorouders die Jezus (Yeshua) hadden vervloekt.’

Toch is Carolyns strijd nog niet voorbij. Het ministerie heeft haar opnieuw opgeroepen voor een ondervraging over haar status nadat zij en Richard na een buitenlandse reis terugkwamen in Israel. ‘Het lijkt erop dat mijn Israëlische staatsburgerschap nog steeds wordt bedreigd,’ merkt ze op. ‘Maar we prijzen de Heere voor Zijn overwinning, stap voor stap.’

Carolyn en Richard vragen om uw gebed. Ze zoeken gerechtigheid, geen vergelding. Op een dag hopen ze weer vrij in Israel te kunnen reizen en zich er veilig te voelen, net als elke Israëlische staatsburger. (Bron: Kehilah News)

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: escalatie aan de grens, Hezbollah bedreigt Israel en Messiasbelijdend gezin tegengewerkt door ministerie"

Geef een reactie