Update Midden-Oosten: Kushner richt pijlen op Palestijnse vluchtelingen, presidentskandidaat Brazilië steunt Israël en Engelse media gaan de fout in

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Die miljoenen Palestijnse vluchtelingen bestaan helemaal niet

Trumps schoonzoon Jared Kushner, die namens de Amerikaanse regering werkt aan een nieuw vredesplan voor Israel en de Palestijnen, stelt dat er veel en veel minder Palestijnse vluchtelingen zijn dan waar de UNWRA, de speciale VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, mee rekent. Officiële cijfers vermelden rond de 5,5 miljoen Palestijnse vluchtelingen, maar volgens Kushner zijn het er slechts een aantal duizenden. Hij pleit daarom voor het opheffen van de UNWRA.

Het uitgangspunt van de UNWRA is het aantal Palestijnen dat is gevlucht uit de haar toegewezen gebieden tijdens de oorlog in 1948 en later tijdens de oorlog in 1967. Vervolgens werden en worden daarbij ook alle nakomelingen opgeteld, zodat het aantal alleen maar groeit. Dat is absurd, omdat nergens ter wereld deze telmethode voor vluchtelingen wordt gebruikt. (Bron: Arutz-7)

Presidentskandidaat Brazilië steunt Israel

Jair Bolsonaro (62), misschien wel de toekomstige president van Brazilië, heeft aangekondigd dat hij de ambassade van de Palestijnse Autoriteit in Brazilië zal sluiten en de Braziliaanse ambassade in Israel zal verplaatsen naar Jeruzalem als hij wordt gekozen tot president. De presidentsverkiezingen in Brazilië vinden plaats op 7 oktober aanstaande.

‘Palestina is geen land, hoe kunnen ze dan in ons land een ambassade hebben?’ stelt Bolsonaro. ‘Je moet niet onderhandelen met terroristen.’

De conservatieve Bolsonara is lid van de Sociaal Liberale Partij. Hij wil Israel steunen waar dat mogelijk is. Wat ook bijzonder is: in zijn 30-jaar lange politieke loopbaan is hij nog nooit beschuldigd van fraude of corruptie. (Bron: Arutz-7)

Vooral Engelse media gaan weer flink de fout in

De afgelopen week vuurden terroristen van Hamas weer enkele honderden raketten af op het zuiden van Israel, die her en der schade aanrichtten. Verschillende mensen raakten gewond. Wonderlijk genoeg vielen er geen dodelijke slachtoffers.

Israel beantwoordde deze raketbeschietingen met aanvallen en bombardementen op Hamas-doelen in Gaza. Daarbij kwamen volgens de Palestijnen een zwangere moeder en haar dochtertje om. Helaas.

De feiten zijn helder voor iedereen: Hamas begon met de raketaanvallen. En niet Israel. Israel kwam juist op voor de veiligheid van de eigen bewoners in de buurt van de grens met Gaza. Wanneer Hamas geen raketten had afgevuurd, zou Israel geen aanvallen op Gaza hebben uitgevoerd.

En wat doen tal van media, regelmatig ook in Nederland, maar zeker in Engeland? Die beginnen met de aanvallen van Israel op Gaza, en in dit geval met de Palestijnse moeder en haar kind die daarbij omkwamen. Soms wordt daarbij helemaal niet vermeld dat de Israëlische aanvallen een gevolg waren van eerdere raketbeschietingen door Hamas. Het Nederlandse Journaal deed dit gelukkig wel, maar verscheidene Engelse media lieten dit helemaal achterwege, zoals de BBC en de Daily Telegraph. Dat is zeer laakbaar en een verdraaiing van de feiten.

Laten we bidden dat de spanningen verminderen en dat het conflict niet verder escaleert.

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Geef een reactie