‘Mijn volk heeft Yeshua meer dan ooit nodig’ | Barry Segal op IsraëlWeekend

Veel vlaggen en banieren op het IsraëlWeekend. Beeld: Cornelia Klaus

ZELHEM | Tot zondagmiddag vierden honderden christenen op camping De Betteld in Zelhem het jaarlijkse IsraëlWeekend. De meest in het oog springende gast was de messiaans-joodse Amerikaan Barry Segal. 

“Welkom in Jeruzelhem“, grapt Betteld-directeur Gerhard Hobelman tijdens de opening van het zesde IsraëlWeekend op vrijdagavond, aan het begin van de sjabbat. Een vrouw steekt, “uit verbondenheid met Israël”, twee kaarsen aan en spreekt de Hebreeuwse zegen over de joodse rustdag uit. Het weekend, met zo’n vijfhonderd aanwezigen, is begonnen.

Voorafgaand aan het weekend werd voor het eerst een Israël midweek georganiseerd. De hele week was er een Israël-markt aanwezig, er waren diensten en er was muziek. Maar het doordeweekse evenement, mede op initiatief van het Israël Platform, werd met minder dan honderd gasten matig bezocht. Ook het bezoekersaantal tijdens het weekend viel tegen. Waar er vorig jaar nog zevenhonderd mensen op de conferentie afkwamen, waren dat er volgens de organisatie nu ongeveer tweehonderd minder. De vroeg afgelopen vakantie van dit jaar kan daar een fikse rol in hebben gespeeld.

Ook een geschil tussen de camping en een lastige omwonende werkte niet mee met de organisatie: daggasten moesten van de gemeente in een aparte ruimte de conferentie via een beamer volgen, terwijl de grote zaal niet eens helemaal vol was. Tot zover bureaucratisch Nederland. Want het programma was niet mis, met onder meer de muzikanten Frank en Marlou van Essen en de bekende messiaanse Jood Barry Segal. De Amerikaan en Israëliër vormt normaal gesproken een muzikaal duo met zijn vrouw Batya, maar dit keer mocht hij op de preekstoel. Segal sprak veel over de huidige staat Israël.

“Ik zeg jullie dit als Jood en Israëliër: ons volk heeft Yeshua meer nodig dan ooit. Drugs, abortus en occultisme onder de jonge generatie zijn in Israël aan de orde van de dag”, vertelt Segal op zaterdag tijdens een van zijn spreekbeurten. Toch moedigt hij christenen aan om onvoorwaardelijk achter Israël en het Joodse volk te staan. “Als jood en heiden één zijn in de Messias, presenteren we ons ten volle aan Israël, maar ook aan de rest van de wereld.”

Segal bekritiseerde de Verenigde Naties, de media en politici die volgens hem doorgaans anti-Israël zijn. “Mijn hele gezin heeft in het leger gediend. Maar geloof me, er is niemand die dat voor de lol doet.” De toehoorders op de drukste dag van het weekend, zaterdag, kregen een stemadvies mee naar huis. “Stem op mensen die achter Israël staan. Geef de politieke ruimte niet aan de duivel.”

Over de spanning tussen Israël en Iran zei Segal dat elke keer wanneer de leiders van het sjiitische land Israël zeggen te willen verwoesten, zij hun eigen graf graven. “Wie aan Israël komt, komt aan God.” Segal verwacht pas vrede wanneer de Messias terugkomt. “Als we bidden voor de vrede van Jeruzalem, vragen we eigenlijk om de terugkomst van Yeshua. Van de wereldleiders hoeven we het niet te verwachten.”

De organisatie gaat volgend jaar voor de zevende Israël-conferentie en hoopt dan meer geïnteresseerden naar de christelijke camping in de Achterhoek te trekken.

1 reactieop"‘Mijn volk heeft Yeshua meer dan ooit nodig’ | Barry Segal op IsraëlWeekend"

  1. vroegtijdig alles bekend maken en flyeren ook via buurtcentra en woonzorgappartementen. En er zijn er vele in Apeldoorn. Ook op de zaterdagmarkt staat vaak een kraam met een bijbelse boodschap en is ook pro Israel.Wil hier ook graag een bijdrage aan leveren.

Geef een reactie