Joël Voordewind: ‘ChristenUnie zet in op onverdeeld Jeruzalem’

Joël Voordewind

“We moeten naast Israël blijven staan, juist nu.” Dat zegt Joël Voordewind, die deze week tien jaar Tweede Kamerlid is voor de ChristenUnie. Hij refereert aan de branden die deze week in Israël woedden, waarvan gedacht wordt dat ze aangestoken zijn. “Het moet natuurlijk onderzocht worden en we moeten zeker weten wie de daders zijn. Als de Palestijnen dat zijn, kan het niet zonder consequenties blijven.”

Als Tweede Kamerlid mocht Voordewind in de afgelopen tien jaar behoorlijk wat successen behalen voor Israël. Gevraagd naar de belangrijkste mijlpalen, zegt hij: “Doordat we weerstand hebben geleverd tegen de labeling van producten uit Judea en Samaria, hebben we het tot nu toe kunnen afhouden. Ook hebben we subsidies kunnen stoppen aan organisaties die zich bezighouden met de boycot van Israël. Daarnaast hebben we enkele miljoenen weten vrij te maken voor verzoeningsprojecten. Bovendien hebben we een meerderheid in de Kamer gekregen voor mijn pogingen om de indirecte betalingen aan Palestijnse terroristen in de Israëlische gevangenissen te stoppen. In januari zal ik dit tijdens mijn werkbezoek aan Israël persoonlijk gaan aankaarten bij de Palestijnse Autoriteit.”

“Ook in de Tweede kamer zijn aanvallen op Israël”

Voordewind ervaart zijn werk in de kamer als een zegen. Het feit dat hij voor Israël op de bres mag staan, vindt hij een eer. “Mijn drive komt vanuit mijn geloof. Vanuit het feit dat ik christen ben. Jezus Christus was ook een Jood en in de Bijbel wordt niet voor niets opgeroepen om Israël te blijven zegenen.” Met de bedreigingen die op Israël afkomen, is dat volgens hem soms best moeilijk. “Ook in de Tweede Kamer zijn er aanvallen op Israël, voornamelijk vanuit de linkse partijen. Hoewel ook het CDA onlangs dreigde met sancties als het bouwen van nederzettingen in het hartland van Israël door zou gaan.”

De leiding van God

Voordewind gaat elk jaar naar Israël en combineert dan een werkbezoek met een korte vakantie. Hij komt er al 15 jaar. Zijn voorliefde voor het land en het volk van God heeft hij vanuit huis meegekregen. “Mijn vader was ook dominee. Ik kom uit een evangelische gemeente, waar altijd respect was voor Israël.”
‘Wie Israël zegent, wordt gezegend’, staat in de bijbel. Ook Voordewind ervaart dat zo. “Ik ben gelukkig en dankbaar, samen met mijn gezin. Ik heb wel gezien dat God mijn leven altijd persoonlijk heeft geleid. Dus, ik denk dat die belofte zeker wel klopt. Hoewel ik het daarom natuurlijk niet doe. Ik doe het voor Israël.”

Onverdeeld Jeruzalem

Israël is een belangrijk speerpunt voor de ChristenUnie. “Als partij moeten we Israël blijven zegenen. En als christenen moeten we blijven knokken om een meerderheid voor Israël te behouden. Dat is ook een belangrijk ijkpunt voor mij, wanneer de verkiezingen zijn geweest. Om die meerderheid in de Kamer voor Israël te krijgen en te behouden.” De ChristenUnie wil inzetten op een onverdeeld Jeruzalem. “We blijven ons hiervoor inzetten. Jeruzalem is aan het volk van Israël toebedeeld. Het komt hen toe. Dat moet niet gedeeld gaan worden. Hier heeft de Tempelberg gestaan. Hier komt hij ooit te staan als de Messias terugkomt. Hij zal regeren vanaf de berg Sion. Dat staat ook in de bijbel. Vanuit Sion zal Hij tot zegen zijn voor de rest van de wereld.”

Lidmaatschap Unesco heroverwegen

Gevraagd naar de VN-organisatie Unesco, die suggereerde dat Joden geen band hebben met Jeruzalem en de Tempelberg, zegt Voordewind: “Dat is natuurlijk geschiedsvervalsing. Hierop heb ik ook de minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, aangesproken. Maar we moeten dit ook aankaarten bij Unesco zelf, en zo nodig het lidmaatschap heroverwegen.”

2 Reactiesop"Joël Voordewind: ‘ChristenUnie zet in op onverdeeld Jeruzalem’"

  1. Jaap Hamburger | 29/11/2016 om 00:47 | Beantwoorden

    1e Het is fundamentalisme van christelijke signatuur, om te menen dat het internationaal recht ondergeschikt zou zijn aan ‘De Bijbel’, of teksten die gehouden worden voor ‘Gods woord’.

    2e Waarom zouden Palestijnen zich ook maar iets gelegen moeten laten liggen aan wat anderen menen dat ‘Gods wil’ is? Het is hun God niet, en al was dat zo, heeft God eerste en tweede rangs kinderen soms? God huilt, als hij ziet dat Palestijnse boeren van hun land verdreven worden ter wille van joodse kolonisten.

    Jaap Hamburger, vz. Een Ander Joods Geluid

  2. Geweldig dat er nog politici zijn die achter Israël staan. En durven zeggen dat Jeruzalem nooit gedeeld mag worden, het is de hoofdstad van Israël. En behoord aan de joden toe al duizenden jaren.

Geef een reactie