Vrijwilligers onderhouden Joodse begraafplaats

Wilke Middelhoven (l) vertelt over de Joodse historie van Veenendaal.

VEENENDAAL | Het Joodse leven in Veenendaal is nagenoeg verdwenen, maar nog niet vergeten.

Dat bleek donderdag tijdens een rondleiding op de Joodse begraafplaats. Zeker tachtig belangstellenden kwamen op de open middag af, meldt dagblad De Gelderlander.

Beheerder Wilke Middelhoven gaf tekst en uitleg over de Joodse gebruiken en historie in Veenendaal. De begraafplaats is in 1900 aangelegd. Destijds werd een groei verwacht van de Joodse gemeenschap in Veenendaal, maar daar kwam door de Holocaust verandering in.

Een van de aanwezigen is Ina Kramer-Beumer uit Veenendaal. ,,Ik kwam er helaas pas op latere leeftijd achter dat ik Joods ben. Er zijn nog enkele andere Joodse gezinnen in Veenendaal. Ik zit zelf ook in de hervormde kerk. Voor mij is ieder mens gelijk.” Een andere bezoeker, uit het dorp Ederveen, zegt: “Ik ben niet Joods, maar voel mij verbonden met onze Joodse broeders en zusters.”

Een groep christelijke vrijwilligers voert al ruim twintig jaar onderhoudswerkzaamheden op de begraafplaats uit. Maandelijks plukken zij onkruid en houden het gras bij. De gemeente zorgt voor het groot onderhoud. Er staat een hek om de begraafplaats, die slechts incidenteel open is. “De reden voor het afsluiten van de begraafplaats is antisemitisme. Als we het openzetten zijn we bang voor vernielingen. Dat gebeurde recent nog in de Verenigde Staten”, zegt Middelhoven. Maar de terughoudend in het openstellen van de plek heeft ook met de joodse cultuur te maken. ,,Er zit een religieuze gedachte achter: laat de doden rusten. Daarom wordt hier ook niets opgegraven.”

Wees de eerste die reageert op "Vrijwilligers onderhouden Joodse begraafplaats"

Geef een reactie