Zingende Papoea’s verrassen Israëliërs | Jacob Damkani evangeliseert onder Joden

Jacob Damkani met zijn companen op de Carmelmarkt in Tel Aviv. Beeld: Vincent Lengkeek

TEL AVIV | ‘Tel Avivians’ werden afgelopen week verrast door een christelijke groep Indonesische Papoea’s, die al zingend over Israël door de kuststad trokken. “Het raakt Israëliërs wanneer niet-Joden van over heel de wereld hun liefde en steun voor het Joodse volk komen betuigen”, zegt campagneleider Jacob Damkani. 

Israëliers die vrijdag op de drukke Carmelmarkt hun inkopen voor de sjabbat deden, of zaterdag op het strand lagen, werden plotseling verrast door tientallen zingende ‘goyim’, niet-Joden. Getooid met Israël-vlaggen, -petjes en andere attributen, zong een groep van zo’n twintig á dertig christenen uit Indonesisch Papoea zich afgelopen week door Tel Aviv.

Ze deden dat samen met de messiaans-joodse evangelist Jacob Damkani van Trumpet of Salvation, een organisatie die christenen aanmoedigt naar Israël te komen om daar te getuigen van “Yeshua”, zoals Damkani Jezus noemt. Hij nam de groep Papoea’s op sleeptouw. Zodra zich op straat weer een menigte rondom de groep vormde, bijvoorbeeld na het zingen van het Sj’ma Yisrael (Hoor Israël), gaf Damkani in het Hebreeuws zijn getuigenis.

“Dit is precies wat de bijbel zegt: de volkeren komen naar Israël”, zegt Damkani in gesprek met MessiaNieuws. Trapt hij zijn eigen volksgenoten niet op de tenen, door openlijk uit te komen voor zijn geloof in Jezus als de Messias? “Als ik het vertel, zijn ze beledigd omdat ik Joods ben. Maar van christenen vinden ze het prima.”

Damkani is als messiasbelijdende Jood een outkast in het orthodox jodendom, waar hij in is opgegroeid. Maar ook zijn christelijke geloofsgenoten teleurstellen hem. “De Kerk is erg goed in het behagen van mensen, terwijl we alleen God horen te behagen. Yeshua kwam in de eerste plaats voor zijn eigen volk, het Joodse volk. Het is een voorrecht om naar hun het Evangelie uit te mogen reiken.” Volgens Damkani zal Israël de Messias herkennen, die hun voorvaderen is beloofd en al eeuwenlang wordt verwacht, “maar ‘vervreemd’ is door vele tragische interacties met mensen en kerken die geen ware volgelingen waren van Yeshua.”

“Ik ben tegen menselijke religie en de religieuze gevestigde orde”, zegt Damkani. “Religie is vijand nummer één van het Evangelie. Het gaat niet om tradities en rituelen, het gaat erom dat Yeshua de weg, de waarheid en het leven is.”

Damkani wil met zijn evangelisatiebediening Joden tot jaloersheid wekken, zoals Paulus in de Romeinenbrief schrijft. “Dat kan door een vreugdevol en heilig leven te leiden. Als Joden zulke christenen zien, bijvoorbeeld hier in de straten van Tel Aviv, zullen zij zich schuldig voelen, omdat ze zelf Joods zijn maar geen relatie hebben met God.”

2 Reactiesop"Zingende Papoea’s verrassen Israëliërs | Jacob Damkani evangeliseert onder Joden"

 1. Ingrid van Hoogdalem | 22/10/2016 om 18:28 | Beantwoorden

  En wij waren erbij met de Papoea’s bij Jacob Damkani. Ik had dit niet graag willen missen! Een gezegende ervaring om weer door te mogen geven aan anderen.
  Tot ziens in Israël,
  Ingrid van Hoogdalem

 2. Willy Lindeboom | 19/10/2016 om 22:17 | Beantwoorden

  Hoi Vincent, wat geweldig mooi dat deze groep uit Papoea bij Jacob Dankani is geweest en dat ze zo zingend evangeliseren. Ik hoop morgen naar Trumpet of Salvation ( Jabob Dankani)te gaan voor 3 weken. Hopend op veel mooie ontmoetingen.
  Mooi dat je dit positieve nieuws deelt.

  Groetjes Willy.

Geef een reactie