‘Het gaat niet om regels, maar om je hart’

Marco Ketel met zijn vrouw Ilse.

Het allereerste MessiaNieuws voetbaltoernooi gaat zondag in Ede van start. Wie doen er allemaal mee en wat drijft hen?

Marco Ketel (23) woont sinds september samen met zijn vrouw Ilse in het pittoreske centrum van Ede en werkt bij Alfa Accountants en Adviseurs. “In de avonden ben ik te vinden op het sportveld, bij de Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) van Ede of bij mijn Flowmotive-compagnon Giel-Jan de Visser, die zondag bij een ander team meedoet.” Ketel zelf speelt zondag mee bij het vriendenteam FC de Veiligheidsmuur, misschien wel de topfavoriet.

Wat voor christelijke achtergrond heb je?
“Tot m’n achttiende heb ik mijn geestelijk voedsel gegeten in de NGK te Kampen. Vervolgens heb ik m’n studententijd benut om een breed scala aan stromingen te bezoeken. Bovendien mocht ik in die tijd genieten van de christelijke studentenvereniging Alpha-Ede, waar het enthousiasme van honderdvijftig christelijke studenten bij elkaar kwam en we samen het geloof mochten beleven en delen. Na deze studententijd hebben Ilse en ik ons aangesloten bij de NGK Ede, om ons enthousiasme weer door te mogen geven aan de tieners en kinderen van deze gemeente.”

Wat heb jij met ‘Israël’?
“Ik zie Israël als een bijzonder volk, door God apart gezet. Niet voor niets heeft het Joodse volk zoveel strijd te verduren: er is meer aan de hand dan een wereldse oorlog. Vandaar dat ik de ontwikkelingen in Israël en rondom het Joodse volk probeer te volgen.”

Bijbel spreekt niet over het geven van tienden, maar over het geven van alles.

Wat kunnen andere christenen van het Joodse volk leren?
“Als ik de eerste vijf boeken van de Bijbel lees, klinkt door alle wetten en regels de boodschap dat God centraal staat: ken Hem de belangrijkste plaats toe in het leven. Die boeken spreken helemaal niet over het weggeven van tienden, maar zij spreken over het weggeven van alles. Als je eerste kind wordt geboren: offeren. Als je als vrouw ongesteld bent geweest: offeren. Als je zonde hebt begaan: offeren. Het gaat niet om het disciplinair opvolgen van regels, maar om een hartsgesteldheid. Een levensovertuiging die radicaal anders is dan ons wereldse gedachtegoed.”

“Het Joodse volk laat ons zien wat commitment aan het volgen van God betekent. Als we daar onze dankbaarheid voor het offer van Jezus en de vreugde door het werk van de Geest aan toevoegen, worden wij ook ‘apart’. Bijzonder apart. Namelijk net als Israël, ook door God uitverkozen.”

Kom je de voetballers aanmoedigen zondag in Ede? Er is ook een kleine Israël-markt, muziek en een spreker. 

Wees de eerste die reageert op "‘Het gaat niet om regels, maar om je hart’"

Geef een reactie