CIDI doet aangifte tegen Holocaustontkennende uitingen op Facebook-pagina Kuzu

Foto: Levi Zoutendijk

“De Holocaust heeft nooit bestaan, het is door Joden opgezet om land in te pikken”, “De Zionistische Joden doen hetzelfde als wat Hitler deed”, en “Als Hitler de Joden goed had aangepakt, dan was Palestina vrij vandaag”. Dit is een greep uit de commentaren onder video’s van de politieke partij DENK op de Facebook-pagina van partijleider Kuzu.

Wie even door de commentaren bladert zou denken dat dit soort opmerkingen de norm zijn. Of dat waar is of niet – onder de volgers van DENK op sociale media lijkt het eerste het geval te zijn – de commentaren zijn voor de hele wereld zichtbaar. Bovendien zijn de kwalijkste berichten niet verwijderd of verborgen sinds de video’s afgelopen weekend op de pagina zijn gedeeld, ondanks de vele mogelijkheden die Facebook zijn gebruikers daartoe biedt. Het CIDI ontving meerdere meldingen naar aanleiding van de schokkende reacties onder de video’s.

Als Holocaustontkenning en andere vormen van onverbloemd antisemitisme ruim baan krijgen, vervaagt de norm tegen discriminatie. Een volgende stap is dat vijandbeelden van groepen op basis van afkomst alleen maar verergeren. Het commentaarveld geeft verder weinig blijk van afwijzing van de racistische uitingen. Het tegenovergestelde, waarbij commentaren vergelijkbaar met de bovengenoemde citaten ‘likes’ krijgen, komt meer voor.

Om deze redenen heeft CIDI besloten om de rechtshandhaving op de hoogte te stellen en aangifte te doen tegen de gebruikers van de profielen waarmee de meest kwalijke commentaren geplaatst zijn.

Campagnefilmpjes

Afgelopen weekend was Kuzu in Israel en de Palestijnse gebieden. Zijn bezoek heeft een reeks video’s opgeleverd die hij en de partij DENK gedeeld hebben op sociale media. Daarin vertelt Kuzu op vaak duidelijk selectieve en vooringenomen manier over het Israelisch-Arabisch conflict, met vrijwel exclusief aandacht voor wat hij ziet als Israelisch daderschap.

Eind vorige week werd hij staande gehouden door autoriteiten toen hij met een Palestijnse vlag over de Tempelberg liep. Terwijl de DENK-fractie in de Tweede Kamer om actie riep van minister van buitenlandse zaken Blok, bleek al snel dat van arrestatie geen sprake was. Op de Tempelberg zijn alle politieke uitingen verboden in verband met de grote symbolische waarde van de plaats bij verschillende partijen in het conflict.

DENK is als politieke partij berucht om opruiende en intimiderende campagnefilmpjes. Kamervoorzitter Khadija Arib heeft zich herhaaldelijk kritisch uitgelaten over dit gebruik, en heeft afgelopen maart zelfs een motie ondertekend die de partij hierom veroordeelt.

Bron: www.cidi.nl

Wees de eerste die reageert op "CIDI doet aangifte tegen Holocaustontkennende uitingen op Facebook-pagina Kuzu"

Geef een reactie