Gehandicapte IDF-veteranen bezochten Auschwitz

Foto: Levi Zoutendijk

Een delegatie van 45 gehandicapte oorlogs­veteranen van de IDF, in de leeftijd van 20 tot 70 jaar, heeft een bezoek gebracht aan de vernietigings­kampen in Polen. Navon, die de missie leidde, noemde het een van de krachtigste reizen die de Joodse geschiedenis doorgeeft.

De veteranen bezochten de kampen Auschwitz, Majdanek en Treblinka, en genoten ook van een rondrit door Polen. De delegatie werd geleid door Shimon Navon, een officier van de Golani gevechtseenheid, die in 1988, tijdens zijn dienst als reservist, ernstig gewond raakte tijdens een routinepatrouille in het district Hebron. Navon is voorzitter van de IDF-organisatie voor gehandicapten ZDVO (Zahal Disabled Veterans Organization), verbonden met de Beit Halochem revalidatiecentra, waarvoor de Nederlandse TV-zender Family7 onlangs actie voerde.

Twee bedoeïenen-strijders van de IDF vroegen om mee te met de de reis naar de geschiedenis van de Joodse Holocaust. Voor ‘A’, een bedoeïenen gevechtssoldaat, die tijdens zijn dienst in de Gazastrook door een explosief werd geraakt, was dit een betekenisvolle reis. ‘Ik twijfelde er niet aan dat het belangrijk was om deze reis te maken. We leren over de erfenis van het Joodse volk, onderwijzen het thuis, aan onze kinderen en de gemeenschap, en versterken zo de bloedband tussen onze volken. We voelen ons een deel van het Israëlische volk en een deel van de verdediging van de Staat. We moeten ook het verleden van het Joodse volk kennen en de geschiedenis die geleid heeft tot de oprichting van de Staat’.
Soldaat ‘A’ maakt deel uit van de Rahal-clan, een Bedoeïenenfamilie waarvan veel van de zonen zich vrijwillig hebben aangemeld en zijn gevallen terwijl ze in de IDF dienden om de Joodse natie te beschermen.

De gewonde veteraan Navon, die aan het hoofd van de missie stond, zei: ‘Er zijn verschillende soorten reizen naar Polen, maar een van de krachtigste reizen die de Joodse geschiedenis doorgeeft en mensen verbindt met de Staat Israël, is de reis van de missie van de IDF’s Disability Organization Mission. Wij, die onze lichamen en zielen hebben betaald voor de veiligheid en beveiliging van de staat Israël, zijn er trots op hier te komen en ondanks de fysieke en andere moeilijkheden die we ondervinden om de herinnering aan de Holocaust te herdenken’.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         06-10-2019
Auteur:         Yossi Aloni
Beeld:           June Sunshine
Website:       http://www.israeltoday.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Gehandicapte IDF-veteranen bezochten Auschwitz"

Geef een reactie