Veel christenen gaan ervan uit dat de Staat Israël van Godswege is opgericht en dat daarmee veel eindtijdsprofetieën worden vervuld. De meeste Joden betwijfelen dat. Dat is opmerkelijk. Christian Stier heeft dit onderzocht en het resultaat daarvan verwerkt in zijn boek ‘Israëls terugkeer & herstel’. Wat stelt hij vast?
Boekanalyse
Stier is directeur van de Stichting Israël en de Bijbel. Een zendingsorganisatie die zich specifiek richt op het Joodse volk. Aanleiding voor dit boek was dat Stier tot zijn verbazing ontdekte dat niet alle religieuze Joden ervan overtuigt zijn dat de Staat Israël van Godswege is opgericht.
Na een voorwoord volgt een inleiding. Hoofdstuk 1 gaat over Joodse visies over de Staat Israël. Daarna volgen hoofdstukken verdeeld over drie delen. Deel 1: Rode draad van de Bijbel (H2-7); deel 2: Herbezinning op de profetieën (H8-10); deel 3: Tien terugkerende vragen. Daarna volgt een verdieping op hoofdstuk 1. Het boek sluit af met een oproep tot herbezinning, een woordenlijst, een Bijbeltekstregister en een korte literatuurlijst.
De tekst is voorzien van enkele voetnoten, landkaartjes, tabellen, diagrammen en schema’s. De meeste hoofdstukken sluiten af met een samenvatting en soms zijn er kaders met een toelichting. De gebruikte Bijbelvertaling is de Herziene Statenvertaling, tenzij anders aangegeven.
Stier waarschuwt om Bijbelteksten zonder gedegen oog voor de context ervan aan de actualiteit te koppelen. Volgens hem gaat die voor wat betreft het onderwerp vaak over de vervullingstijd bij de komst van de Messias. Niet over de Staat Israël.
Evaluatie
Dit is een belangrijk christelijk studieboek dat op veel zaken die in de Messiaanse Beweging leven ingaat, zoals kentekenen van de komst van de Messias.
Alleen volgt Stier rigide schema’s over Gods vermeende optreden. Ook laat hij helaas veel traditionele christelijke leer overeind, zoals dat de Torah door de Here Jezus zou zijn afgeschaft en dat de Kerk de leidende spirituele rol in de wereld zou hebben. Beiden zijn steunpilaren van de christelijke Vervangingstheorie.
Volgens Stier is de sleutel tot Isra‘Els toekomstige herstel hun tot nu toe tanende bekering, zonder expliciet uit te werken wat dat inhoudt. Maar wat hij bedoelt is het aannemen van (het evangelie van) de Here Jezus als dé Messias. Zo’n standpunt is aanstootgevend voor Isra‘Eliem.
Wat Stier echter niet inziet is dat Isra‘Els inderdaad vereiste bekering (eerder: terugkeer) in Bijbelse zin wel iets anders is dan hoe de traditionele christenheid zich dat voorstelt. In de Bijbel (OT+NT) staat immers een Theocentrische, Isra‘Elitische godsdienst beschreven die dé Messias hernieuwd zal vestigen toegankelijk voor alle natiën.
Zijn oproep voor ‘Tijd voor herbezinning’ over de theologische rechtvaardiging van de Staat Israël valt opmerkelijk tijdens toenemend maatschappelijk scepticisme over Israël. Daarbij is hijzelf over die rechtvaardiging echter ook dubbelzinnig en onduidelijk.
In dit boek staan veel Bijbelcitaten en herhalingen. Ook ontbreekt een zoekregister op onderwerp. Dit boek wordt aangeraden.
Stier, C., Israëls terugkeer & herstel. Tijd voor herbezinning op de profetieën. 2025, Gideonboeken in samenwerking met Stichting Israël en de Bijbel, Hoornaar, 263 pagina’s, € 22,50, ISBN: 9789059992955.
Isra‘Els herstel nog onvervuld

Wees de eerste die reageert op "Isra‘Els herstel nog onvervuld"