Kleinschalige groepsreis naar Israël voor christelijke jongeren

Een deelnemer uit een vorige reis van Shoresh.

Met een kleine groep christelijke jongeren naar Israël? Grijp komend najaar je kans.

Stichting Shoresh, dat zich richt op de joodse wortels van het christelijk geloof, organiseert 15 – 25 oktober 2017 een jongerenreis door Israël. De reis wordt geleid door de Nederlander Timek Kolman, die sinds 2006 met zijn vrouw en kinderen in Israël woont.

Hoe kwam jij zelf ooit in aanraking met Israël?
“Op mijn 23e maakte ik mijn eerste kennismakingsreis naar Israël. Daarna volgden er meer. Tijdens mijn allereerste reis is mij duidelijk geworden dat de wortels van het christelijk geloof in het jodendom liggen. En daar begon ook mijn spirituele verrijking naar de bron en het kennen van God van Israël. Pas veel later volgde de grote stap om met mijn hele gezin in Israël te gaan wonen. Sinds 2011 werk ik in een project ter ondersteuning van de overlevenden van de Holocaust, de Shoa.”

Timek Kolman.

Waarom wil je jongeren naar Israël brengen?

“Ik wil jongeren Israël van binnenuit laten zien. Dit land heeft jonge, getalenteerde ambassadeurs nodig: christenen die Israël – land en volk – omarmen, die kennis van de geschiedenis en het huidige conflict hebben. Op die manier kunnen ze het politieke wereldspel op waarde schatten en zo nodig leugens over Israël tegenspreken. Ik zoek daarom jongeren die Israël omarmen alsof het hun moederland is.”

Wat is er zo belangrijk aan de joodse oorsprong van het christendom?
“Kap je de joodse, bijbelse ‘roots’ van het geloof, dan kap je tegelijk de bron waaruit je gelooft. Een christelijk geloof dat geen rekening houdt met haar joodse wortels, mist kracht en overtuiging. En voor je het weet geloof je in allerlei leugens en vervangingstheologie. Dat Jezus eigenlijk een Palestijn is, bijvoorbeeld. En dat Palestijnen de echte Israëlieten zijn die het Heilige Land toebehoren; dat zionisme niets anders is dan westers imperialisme dat de islam en Arabieren onderdrukt.”

Waarom zouden jongeren naar Israël moeten?

“Het maakt een levensgroot verschil als je over Israël leest in de media en als je werkelijk in contact komt met het land en volk. Het verandert je leven. Mensen die Israël van binnenuit hebben gezien, kunnen een weerwoord bieden aan leugens en antisemitisme. Bijvoorbeeld in de media, op internet of erger: in de kerk. Tegen jongeren die de Bijbel omarmen maar nog met vragen zitten, zeg ik: kom hierheen.”

Wat heeft Israël voor jongeren te bieden?

“Enorm veel. Israël heeft een schitterende en nog ongerepte natuur die zich uitstrekt vanuit het noorden: de Hermon van 2400 meter hoog, de door vulkanische activiteit gevormde Golanhoogte met haar wilde natuur, watervallen en de heuvelachtige Galilea. Maar ook de Jordaan en de Dode Zee, de laagste plek op aarde – 400 meter onder de zeespiegel. De bergen van Samaria en Judea, tegenwoordig de ‘Westbank’, waar de Israëlieten duizenden jaren geleden woonden. In het zuiden ligt de Negev-woestijn tot aan Eilat bij de Rode Zee. Onder elke stap die je zet, ligt 5000 jaar bijbelse geschiedenis, zoals in Jeruzalem, Hebron, Jericho en vele andere plaatsen die er nu nog steeds zijn. Ook wordt hier de Hebreeuwse taal gesproken, de oorspronkelijke taal van de Bijbel. Deze taal en denkwijze is de sleutel om de grondbetekenis van de Bijbel te doorgronden.”

Wat kun je verwachten van zo’n Israël-reis?

“Je reist in een kleine groep van 6 tot 8 deelnemers. Dit maakt dat de reis een erg persoonlijk karakter heeft, wat vaak verloren gaat bij grote groepsreizen. We gaan zo veel mogelijk actief zijn en zo min mogelijk van hot naar her reizen. Het programma bevat onder meer een wandeltocht door de Negev-woestijn, een mountainbike-tour rond het meer van Kineret, langs de plaatsen waar Jezus zijn onderwijs overbracht en wonderen deed. Maar ook een boottocht op het meer van Galilea, een bezoek aan de Oude Stad in Jeruzalem en nog veel meer. We ontmoeten diverse Israëli’s, laten projecten zien over de joodse cultuur, geloof, Bijbel, maar ook de politieke spanningen en de eeuwenoude geschiedenis. Op vrijdagavond vieren we sjabbat bij een joods-orthodoxe familie.”

Budgetreis

De reis vindt in de herfstvakantie plaats van 15-25 oktober (11 dagen) en is bedoeld voor deelnemers tussen de 20 en 35 jaar. Zij hebben eventueel ook de mogelijkheid om 22 oktober (na 8 dagen) terug te reizen. “Het zal een budgetreis zijn. Goede eenvoudige accommodaties, prima eten en transport in een ruime minibus.”

De reis kost €1.495 voor 11 dagen en €1.095,- voor 8 dagen en is gegarandeerd bij minimaal 7 aanmeldingen. Alles is in de prijs inbegrepen, exclusief verplichte annuleringsverzekering en privé-uitgaven.

Wees de eerste die reageert op "Kleinschalige groepsreis naar Israël voor christelijke jongeren"

Geef een reactie