Update Midden-Oosten: Amerikaanse ambassade al eerder naar Jeruzalem, situatie Syrië zorgelijk en protesten in Jordanië

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Amerikaanse ambassade in mei al naar Jeruzalem

In mei aanstaande, wanneer de huidige staat Israel 70 jaar bestaat, opent Amerika een tijdelijke ambassade in het huidige Amerikaanse consulaat in Jeruzalem. Later, wellicht pas volgend jaar, wordt de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem in gebruik genomen.

Grote onrust in Jordanië

In het nieuws heb ik er nog weinig over gehoord, maar mij bereiken berichten dat er momenteel grote onrust is in Jordanië. Er wordt massaal gedemonstreerd tegen het bewind van koning Abdullah.

Situatie Syrië steeds explosiever

Vorige week schreef ik al over de oplopende spanningen in het zuiden van Syrië. Syrië verwordt steeds meer tot een explosief kruitvat. Troepen van Amerika, Rusland, Iran en Syrië zijn actief in het land.

Deze week heeft Rusland 2 supersonische S-57 Stealth gevechtsvliegtuigen naar Syrië gestuurd, met nog 4 SU-35 jachtvliegtuigen, 4 SU-25 jagers en een A-50U radar- en controlevliegtuig. Waarom Rusland zijn militaire aanwezigheid in Syrië zo krachtig versterkt, is onduidelijk, maar het lijkt gericht te zijn om Amerika en Israel af te schrikken actie in Syrië te ondernemen.

De S-57 Stealth is geschikt om tactisch nucleaire raketten af te vuren. (Bron: Debka)

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: Amerikaanse ambassade al eerder naar Jeruzalem, situatie Syrië zorgelijk en protesten in Jordanië"

Geef een reactie