Update Midden-Oosten: feest en onrust in jarig Israel, Israel weert Iraanse raketten, Trump verplaatst ambassade naar Jeruzalem, en meer

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

70 jaar Israel
Het is een wonder van God. Alweer zeventig jaar bestaat de huidige staat Israel. Dat is een oprechte felicitatie waard.

‘Wie had ooit zoiets gehoord? Wie had ooit zoiets gezien? Op één dag werd het land geboren. In één keer werd het volk geboren. Sion had nauwelijks weeën gekregen of ze had haar zonen al gebaard’ (naar Jesaja 66:8).
Vol verbazing zag de wereld het gebeuren. Maar als God werkt, kan geen mens het keren. Zijn plannen worden werkelijkheid. Eeuwen geleden had Hij al voorzegd dat Hij het Joodse volk, verspreid over de hele wereld, weer terug zou brengen in hun eigen land.

Daarvoor moest de staat Israel weer worden opgericht. Hij heeft het zo geleid. En Hij redde de jonge staat, ook toen de omringende volken zich tot het uiterste inspanden om die zo snel mogelijk te vernietigen. Hij streed voor Zijn volk en Hij is dat blijven doen, in de latere oorlogen. En Hij zal dat blijven doen, zoals Zacharia 14 zo prachtig zegt, tot aan de laatste oorlog aan toe voor de komst van het Vrederijk: ‘Dan zal de HEERE uittrekken en tegen die heidenvolken strijden, zoals de dag dat Hij streed, op de dag van de strijd’ (vers 3).
De Heere zal niet toelaten dat het volk ooit nog zal worden weggerukt uit het land waar Hij hen terugbrengt (Amos 9:15). En dan, als Hij komt, zal heel Israel zalig worden. Wat een toekomst!

Momenteel is het zeer onrustig in Israel, vooral bij de grens met Gaza. 40.000 Palestijnen hebben zich daar verzameld. Israel waarschuwt de Gazanen, onder meer door flyers in het gebied te verspreiden, om het grenshek niet te naderen. Volgens het leger is dat wel gebeurd en zijn er brandbommen en explosieven in het spel. Volgens Palestijnse bronnen zijn er gisteren zeker veertig doden gevallen en meer dan tweeduizend gewonden. De internationale gemeenschap veroordeelt het optreden van Israels leger, maar premier Netanyahu beroept zich op het recht van zelfverdediging.

Bron: volg de situatie live via de website van The Jerusalem Post.

Eerste Iraanse raketten afgeschoten op Israel
Afgelopen week vuurden Iraanse troepen in Syrië voor het eerst in de geschiedenis raketten af op Israel, waarop Israel krachtig terugsloeg. Het is bijzonder dat dit gebeurde met toestemming van Rusland.

Eerder deze week kreeg de Israëlische premier Netanyahu een zeer opmerkelijke erebehandeling in Moskou. Aan de zijde van president Putin nam hij een belangrijke jaarlijkse militaire parade af. Dit mag toch wel een boodschap zijn aan degenen die Rusland zien als Gog/Magog en uitkijken naar de dag dat Rusland – met bondgenoten – een overrompelende aanval op Israel zullen uitvoeren, zoals, zeggen zij, Ezechiël 38 en 39 het voorzegt. Zoiets staat – althans voorlopig – niet op het programma. Veel aannemelijker is het dat we Turkije moeten zien als Gog/Magog.

Trump erkent slechts deel van Jeruzalem als hoofdstad van Israel
Slechts weinig waarnemers hebben in de gaten dat de Amerikaanse president Trump niet heel Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israel. Als tegenprestatie voor de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, die maandag geopend is, wenst Trump dat Israel een aantal Arabische wijken afstaat, zodat daar de hoofdstad van een Palestijnse staat kan worden gevestigd.

Dit is een ernstige kwestie. Israel, het land van God en Jeruzalem, de stad van God, mogen niet worden gedeeld. Beide zijn door de God van Israel aan Zijn volk gegeven.

Bidden om vrede? 
De laatste tijd ervaar ik geen echte vrijmoedigheid om te bidden om vrede voor Israel in het Midden-Oosten, in de zin van het voorkomen van een oorlog. Het is opmerkelijk dat ik dit ook van andere voorbidders voor Israel hoor.
Iemand vertelde mij: ‘In de afgelopen zeventig jaar heeft God telkens een conflict gebruikt om het grondgebied van Israel uit te breiden. Dat gebeurde soms ook in de tijd van het Oude Testament.’

Zou het kunnen zijn dat God een nieuw conflict zal gebruiken om het grondgebied van Israel opnieuw uit te breiden? En ondertussen blijven we wel bidden om de vrede van Jeruzalem, wat werkelijkheid wordt wanneer de Heere Jezus komt, de ware Vredevorst.

Joodse volk viert Jeruzalemdag
Zondag was het Yom Yerushalayim: Jeruzalemdag, waarop de joodse verovering van de stad wordt gevierd, nu 51 jaar geleden. Tienduizenden voornamelijk jonge Israeli’s gingen de straat op om feest te vieren.

Joods monument in Utrecht besmeurd met modder en bloed
Het Joodse monument vlakbij het Spoorweg Museum in Utrecht is kort voor de Dodenherdenking besmeurd met modder en bloed. Op het monument staan de namen van 1239 Joodse mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Bron: RTV Utrecht

Amsterdam was op de hoogte van belager Joods restaurant 
Al enkele weken voordat de 29-jarige Syrisch-Palestijnse Saleh A. een aanslag pleegde op het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam, is de gemeente Amsterdam gewaarschuwd dat deze moslim radicaliseerde. De gemeente verwees hem naar de geestelijke gezondheidszorg, maar liet na de man op te nemen in haar aanpak voor geradicaliseerde moslims.

‘Het is schokkend en het verbaast niet. Deze informatie is opzettelijk achtergehouden. Een andere conclusie is er niet te trekken. (…) Het is een angstige ontwikkeling. En onderstreept dat het bij de gemeente Amsterdam erg fout zit,’ aldus Herman Loonstein, de advocaat van het restaurant, tegenover De Telegraaf.

Eigenaar Sami Bar-On van het Joodse restaurant dreigt zijn zaak te moeten sluiten als de gemeente Amsterdam geen extra maatregelen treft om hem en zijn klanten te beschermen tegen aanvallen. Gisteren werd bekend dat A. opnieuw is vastgezet door de politie omdat hij zich niet aan de gemaakte afspraken zou hebben gehouden.

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: feest en onrust in jarig Israel, Israel weert Iraanse raketten, Trump verplaatst ambassade naar Jeruzalem, en meer"

Geef een reactie