Vanavond begint de Holocaust-herdenking Yom haShoa

In Israël begint woensdagavond de Israëlische gedenkdag voor de slachtoffers van de Holocaust, de ‘Jom HaShoah’. Israël herdenkt met o.a. krans­leggingen en twee minuten stilte de zes miljoen Joden die door de nazi’s zijn vermoord.

Afbeelding: Foto’s ter herinnering, Yad Vashem (Foto: Miriam Alster/Flash90. Tekst: Dov Eilon)

Vanwege de herdenkingsdag die vanavond begint, zullen veel winkels in Israël vroeger dan gebruikelijk sluiten. Restaurants, bioscopen, theaters en andere uitgaansgelegenheden zullen vanavond tegen 19 uur worden gesloten. Er zullen ook geen sportevenementen plaatsvinden. Voor deze bijzondere gedenkdag werd in 1959 de wet voor Yom haShoa aangenomen. Ook zullen op de televisie alleen documentaire programma’s te zien zijn.

De gedenkdag begint om 20 uur met de ceremonie in het Yad Vashem Holocaust Memorial. Vervolgens zullen zes overlevenden van de Holocaust volgens de traditie zes fakkels aansteken voor de zes miljoen slachtoffers.

In Israël woonden eind 2017 nog 212.3000 overlevenden van de Holocaust, dat is 8.500 minder dan vorig jaar. Deze cijfers zijn gepubliceerd door het Israëlische Bureau voor de Statistiek ter gelegenheid van de gedenkdag. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er 16,6 miljoen Joden op de wereld, nu zijn het er 14,6 miljoen.

Morgenochtend om 10 uur zullen de sirenes twee minuten lang klinken. Het hele land komt tot stilstand om de slachtoffers van de Holocaust te gedenken.
Onmiddellijk daarna zal in Yad Vashem een krans­leggings­ceremonie plaatsvinden, in aanwezigheid van president Re’oeven Rivlin, premier Benjamin Netanyahu, de Knesset-voorzitter Juli Edelstein, de presidente van het Hooggerechtshof Esther Chajut en vertegen­woor­digers van de organisaties van de overlevenden van de Holocaust.
Om 11 uur worden de namen van de slachtoffers voorgelezen in het Knesset-gebouw. Dit evenement heet ‘Iedereen heeft een naam’. En om 13 uur vindt de centrale herdenkingsplechtigheid plaats in Yad Vashem.


Yad Vashem: het gedenkteken voor de kinderen.

Vanavond en morgen zullen er ook her­denkings­plechtig­heden worden gehouden in de scholen. Al daarvoor werd in de lessen over de Holocaust gesproken. Veel scholen hebben projecten ter voorbereiding van de studentenreis naar Polen, die in de 12e klas zal plaats­vinden. In het kader van deze projecten ontmoeten de leerlingen de overlevenden van de Holocaust en schrijven ze hun geschiedenis op. Overlevenden worden vaak uitgenodigd op scholen, waar ze hun verhaal vertellen. De overlevenden worden van jaar tot jaar ouder, totdat er geen overlevenden meer zijn die over deze verschrikkelijke tijd kunnen vertellen. Daarom is het zo belangrijk om nu zo veel mogelijk getuigenissen te verzamelen.

Rechtstreekse uitzending van de ceremonie in Yad Vashem, woensdagavond om 20 uur lokale tijd, dat is 19 uur Nederlandse tijd.

Dit artikel is overgenomen van Israel Today

Wees de eerste die reageert op "Vanavond begint de Holocaust-herdenking Yom haShoa"

Geef een reactie