Vanuit Shomron: zuiden van Israël is raketten helemaal zát

Karen en Yair Strijker maakten in 2013 alijah naar Israël.

Vanuit Shomron geeft elke week een idee van het leven in Israël vanuit het bijbelse hartland Judea en Samaria.

Tja, wat zullen we ervan zeggen… deze week werd enerzijds heel Israel getrakteerd op enkele gezegende plensbuien, maar anderzijds werden er maar liefst 500 vurige raketten vanuit Gaza op vooral het zuiden afgeschoten. De mensen aldaar, we praten over ongeveer 800.000 Israëliërs, zijn het allemaal meer dan zat dat hun kleine kinderen midden in de nacht doodsangsten moeten uitstaan en halsoverkop naar de schuilkelders moeten rennen.

Deze week waren de scholen in het zuiden twee dagen dicht. Ouders kunnen daardoor niet naar hun werk want de kinderen alleen thuis in deze warrige situatie is ook geen optie. Een enorme kostenpost. Al weken vragen de zuiderlingen om aandacht en klankbord. De regering
spreekt wel ‘rambotaal,’ zeggen zij, maar voert amper acties uit.

Sinds april zijn duizenden hectaren grond verbrand door de brandvliegers vanuit Gaza, vuren zij wekelijks raketten op Israel af en worden er handgranaten naar soldaten gegooid. Voor het zuiden heeft Netanyahu bij een volgende regering afgedaan.

Woensdag kondigde de minister van Defensie aan, Avigdor Liberman, aan dat hij zal aftreden. Als reden gaf hij aan dat hij het niet met het zachte beleid van de regering eens is en dat hij anders niet met goed fatsoen de mensen in het zuiden in de ogen kan kijken.

De zuiderlingen voelen zich tweedehands burgers en zouden de linkse Tel Aviv’ers bijna eens een raket toewensen, bij wijze van, zodat ook zij weten wat het is om steeds in angst te leven onder de terreur en willekeur van Hamas. Zo zien zij dat. Hamas vierde deze dagen groot feest, deelde snoepjes uit. Zij schreeuwen dat zij een politieke aardbeving hebben veroorzaakt in Israel en beweren dat Israel smeekte om een bestand, terwijl Israel juist het tegenovergestelde beweert en dat laatste is de waarheid.

Israel is een veel sterkere macht, maar is in deze situatie niet bereid kostbare levens op te offeren van jonge mensen, die dan het wespennest van Gaza in zouden moeten gaan om Hamas te verdrijven. Bovendien… wat dan daarna? Gaat Fatach het dan daar echt overnemen of
komt er een radicalere beweging zoals ISIS voor in de plaats?

De regering van Netanyahu heeft nu maar een nipte meerderheid en wie weet komen er vervroegde verkiezingen. Daar zinspeelt de oppositie althans op. In november 2019 zal de reguliere termijn van Netanyahu aflopen.

Yair en Karen Strijker van Studiehuis Reshiet maakten in 2013 met hun kinderen Ruth en Shmuel alija naar Israël, waar ze in het bijbelse hartland van Judea en Samaria wonen. 

Wees de eerste die reageert op "Vanuit Shomron: zuiden van Israël is raketten helemaal zát"

Geef een reactie