Wereldraad van Kerken: Israël vernedert Palestijnen

Foto: Levi Zoutendijk

GENÈVE | “Als protestant sta ik theologisch gezien op de schouders van Israël. Tegelijk is er een staat met die naam, die Palestijnen vernedert.”

Dat zegt dominee Owe Boersma, de nieuwe internationale coördinator van het zogeheten Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI) van de Wereldraad van Kerken.

De predikant, verbonden aan de Protestante Kerk in Nederland (PKN), uit in een interview met het Nederlands Dagblad donderdag scherpe kritiek op het militaire beleid van Israël op de Westbank – in de Bijbel ook wel bekend als Judea en Samaria. Israël zou onterecht Palestijnse huizen verwoesten met de bulldozer en Boersma zegt dat “radicale kolonisten” vrijwilligers van de Wereldraad intimideren en bekogelen met stenen. Ook spreekt de dominee zich positief uit over het labelen van producten van in de Westbank woonachtige Joden.

De Wereldraad van Kerken werd recent door Israël beschuldigd op illegale wijze activistische doeleinden na te streven op de Westbank. Vrijwilligers zouden onterecht op een toeristenvisum de Joodse staat binnen zijn gekomen, om lastige vragen op vliegveld Ben Goerion te voorkomen.

Boersma ontkent activisme, en zegt de dialoog tussen Joden en Arabieren voor te staan. “We zijn vooral aanwezig, maar we zijn geen activisten.”

“We zijn actief daar waar het pijn doet. Dat is vooral in de Palestijnse gebieden, maar houdt ook in dat we in Israël de stad Sderot bezoeken. Onze vrijwilligers horen en zien wat er gaande is. We zijn actief op zeven plaatsen, waarover we 30 tot 35 vrijwilligers verdelen, die daar voor drie maanden blijven. Sinds de oprichting hebben we 1800 mensen ingezet. Vanuit Nederland reizen per jaar enkele deelnemers af”, aldus Boersma, die vanaf eind september aan de slag gaat in zijn nieuwe functie. Hij werkt momenteel voor een oecumenische zendingsorganisatie in Duitsland.

Hebron, waar aartsvader Abraham ligt begraven, is na Jeruzalem misschien wel de meest beladen stad van het Israëlisch-Palestijns conflict en een van de plekken waar de Wereldraad actief is, onder meer in het begeleiden van Palestijnse kinderen naar hun school. “Die moeten langs een checkpoint, waarbij ze door een container heen moeten lopen. Dan moeten ze door een straat waar fanatieke kolonisten wonen. Onze vrijwilligers helpen die kinderen door deze intimiderende situatie heen”, vertelt Boersma.

Over de selectie van vrijwilligers zegt de Nederlander streng te willen zijn. “Als blijkt dat ze te pro-Israëlisch of te pro-Palestijns zijn, komen ze niet in aanmerking.”

“Uiteindelijk krijgen we van twee kanten kritiek”, voegt Boersma toe. “Israël zegt dat we pro-Palestijns zijn en de Palestijnen zeggen dat we te weinig doen. De situatie is heel gespannen en we willen boven de diverse kampen staan.”

4 Reactiesop"Wereldraad van Kerken: Israël vernedert Palestijnen"

 1. Moe van al vrome prietpaatjes je zal die man maar als vriend hebben dan heb je geen vijanden meer nodig.

 2. Wordt eens wakker meneer Boersma onderzoek eerst voordat je wat doms zegt.
  Lees bv eens het boek van Golda Meir die al wist in de jaren 20 van de vorige eeuw dat ze een Palestijnse was .
  Dat was een scheldwoord voor Joden…in die tijd bestonden er alleen Joodse Palestijnen en Arabische Palestijnse.
  Google eens vanuit de lucht Gaza en open je ogen.
  Ik verbaas me over deze stupide uitspraken…en gebrek aan kennis.
  Vandaar mijn oproep WAKKER WORDEN SVP!

 3. Likoed Nederland | 01/09/2016 om 20:09 | Beantwoorden

  Zie het eerdere artikel van Likoed Nederland over hoe de Wereldraad van Kerken voortdurend liegt over Israel.
  http://messianieuws.nl/wereldraad-van-kerken-blijft-in-oude-groef/

 4. Dat zal best in zekere zin plaatsvinden, maar wat ging daaraan vooraf dominee Boetsma?Maar ook : WvK vernedert Israël….én m.i. óók de God van Israël.

Geef een reactie