Wereldraad van Kerken komt Israël niet in. Terecht?

Isabel Apawo Phiri van de Wereldraad van Kerken

TEL AVIV | Israël treedt hard op tegen BDS-activisten en organisaties die ook maar enigszins de boycot promoten. Afgelopen maandag werd Isabel Apawo Phiri, de Afrikaanse theologe en vicesecretaris van de Wereldraad van Kerken (WCC), zonder pardon het land uit gezet.

Phiri maakte deel uit van een delegatie van vijf mensen die in Jeruzalem wilden spreken met enkele kerkleiders. Als enige kreeg ze geen toegang tot Israël. De Wereldraad van Kerken ligt al jaren in de clinch met Israël en wordt gezien als pro-BDS-beweging (de Boycot, Desinvesteer en Sancties-beweging). De Wereldraad heeft meerdere malen opgeroepen tot boycot van bedrijven in de betwiste gebieden.

Wereldraad van Kerken in beroep

Secretaris-generaal van de Wereldraad Olav Fykse Tveit heeft aangegeven in beroep te gaan tegen de beslissing. Maar de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri vindt dat wie Israël zo nodig dwars wil zitten, geen warm welkom op vliegveld Ben Goerion hoeft te verwachten. “Het toelaten van activisten als Phiri zou de schadelijke activiteiten versterken die zij en gelijkgezinden ondernemen. We zullen ons blijven inzetten om voorstanders van een boycot buiten de Israëlische grenzen te houden.”

Twijfel aan goede wil

Phiri kwam naar Israël om te praten over het zogenaamde EAPPI-programma dat staat voor de Oecumenische Begeleiding in Palestina en Israël (EAPPI). Kerkelijke vrijwilligers komen naar Israël om aan beide kanten de helpende hand te bieden bij dagelijkse zaken, zoals begeleiding van Palestijnse kinderen naar school.

Dat lijkt onschuldig, echter de Israëlische autoriteiten twijfelen aan de authenticiteit en de goede wil van de WCC. Dat komt waarschijnlijk mede doordat deze zomer bleek dat duizenden pro-Palestijnse christenen onder valse voorwendselen Israël binnenkomen. Zij zouden worden getraind om activiteiten van het IDF, Israeli Defense Forces, nauwkeurig vast te leggen.

Migratie-risico

Olav Fykse Tveit spreekt echter van discriminatie. Phiri zou mede vanwege haar huidskleur eruit gepikt zijn, en als eerste te horen te hebben gekregen dat ze gezien werd als migratie-risico. Hij liet weten in een officiële reactie: “Het Israëlisch ministerie van Binnenlandse Zaken baseert zijn oordeel op onjuiste en onbetrouwbare bronnen.”

Het is niet de eerste keer dat de WCC Israël niet inkomt, wel is het voor het eerst dat er iemand uit de top geweigerd wordt. Eerder dit jaar werd al de toegang ontzegd aan de Nederlandse Marijke van Duin. Zij wilde in mei namens de Wereldraad naar een internationale oecumenische conferentie in het onder Palestijns bestuur vallende Bethlehem. Op het vliegveld werd ze tegen gehouden, ondervraagd, en belandde ze zelfs nog een nacht in de cel voor ze op het eerste beste vliegtuig terug werd gezet.

Ook Pax Christi

De Raad van Kerken is niet de enige organisatie die er niet in komt wegens BDS-steun. Ook Pax Christi moet het ontgelden. Volgens Paul Lansu, senior beleidsmedewerker bij Pax Christi International, moeten alle organisaties die buitenlandse steun krijgen het ontgelden. Uit zijn verklaring met betrekking tot de BDS-sympathieën vanuit Pax Christi in het Nederlands Dagblad blijkt anders: “We zijn tegen een volledige boycot van Israël, maar steunen wel het boycotten van producten uit illegale Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied.”

Wil je Israël boycotten? Dan boycot Israël jou, lijkt de gedachtegang. Terecht of niet?

Lees ook: Wereldraad van Kerken: Israël vernedert Palestijnen

1 reactieop"Wereldraad van Kerken komt Israël niet in. Terecht?"

  1. De W.C.C. is de antichrist, daar wil ik niets mee te maken hebben. Iedere organisatie (ook die zgn kerkelijk zijn)
    die Israël vervloeken, krijgen te maken met de Levende JAHWEH, HIJ zal alle landen en organisaties vervloeken die ZIJN oogappel, Israël, proberen dwars te zitten. De gevolgen zullen verdchrikkelijk zijn als u valt in het vuur van ZIJN toorn! U weet niet wst u doet!
    Moge GOD u genadig zijn t.Z.t.!

Geef een reactie