Archeologie: Jeruzalems poorten (15) Nieuwe Poort

De Nieuwe Poort is gebouwd in 1887 of 1889, en is daarmee de nieuwste poort van Jeruzalem. In het Hebreeuws heet hij השער החדש HaSha’ar HeChadash, en in het Arabisch الباب الجديد Al-Bab al-Jedid. Hij bevindt zich aan de westkant van de noorde­lijke muur.

De Nieuwe Poort is uniek vergeleken met de andere toegangs­poorten naar de Oude Stad, het is de enige die geen deel uitmaakt van de huidige hoofd­struc­tuur van de muren, die in de 16e eeuw werden gebouwd. Het is de hoogst gelegen poort van de Oude Stad.

De Nieuwe Poort werd gebouwd door de Ottomanen op verzoek van christelijke priesters en onder druk van de Franse ambas­sa­deur in Istanbul. Hun verzoek was om de toegang te verge­mak­ke­lij­ken tussen de katho­lieke instel­lin­gen binnen de muren en de Franse katho­lieke instel­lin­gen buiten de muren, zoals het Saint-Louis zieken­huis, dat werd opgericht in 1851, en het indruk­wek­kende hostel Notre Dame, die beide onder­deel waren van de Franse compound buiten de muren.

Machtsstrijd
Het klinkt als een eenvoudig en logisch verzoek, maar er zat een machts­strijd achter tussen verschil­lende Europese machten. De Europese infil­tratie in het grond­gebied van het Otto­maanse (Turkse) Rijk in de 19e eeuw, vooral in het Land Israël, weer­spie­gel­de een strijd tussen de Europese mogend­heden om prestige, invloed en buiten­posten in het land.

Israël heeft als het Heilige land een bijzonder karakter, en trok daardoor de speciale aan­dacht van diverse groepen christelijke gelovigen. Dat heeft de groot­mach­ten ertoe aangezet hun belan­gen in het land Israël en vooral in Jeruza­lem te bevor­deren door middel van verschil­lende met religie verbon­den acti­vitei­ten, zoals het zoveel mogelijk stimu­le­ren van pelgrims­toch­ten vanuit hun landen naar het Heilig Land. Dit leidde tot een situatie waarin elk van de groot­machten een andere christe­lijke religieuze groep steunde.

De Russen verklaarden zich bijvoor­beeld bescher­mers van de belangen van de orthodoxe Grieken in het land Israël, terwijl de Fransen zichzelf presen­teer­den als bescher­mers van de katho­lieke en Latijns-Ameri­kaanse gelovigen. Met andere woorden, elke prestatie van de Grieken in concur­ren­tie met de Latino’s werd ook gezien als een prestatie van de Russen tegenover de Fransen, en omgekeerd.

Vanaf het midden van de 19e eeuw kreeg de strijd een zicht­baar­der karakter toen de groot­machten – vooral Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Rusland – begonnen met het kopen van land en het oprichten van diverse instel­lin­gen om hun religieuze stromingen te dienen. Dat gebeurde vooral in Jeruza­lem, maar ook in andere steden. De Franse compound is het resultaat van de eerder beschreven strijd.

Aan de Franse kant was de Franse baron-Amedee de Piellat degene die in het laatste kwart van de 19e eeuw en in het eerste kwart van de 20e eeuw aandrong op de aankoop van land en de oprichting van Franse instel­lin­gen. Hij was een van de meest promi­nente figuren achter de Franse katholieke instellingen, die tot op de dag van vandaag invloed hebben op de structuur van de stad Jeruzalem.

Rechte poort
In tegenstelling tot sommige andere poorten is de ingang van de Nieuwe Poort recht, en deze heeft geen bocht van 90 graden die bedoeld is om indringers in de stad af te remmen. Deze poort werd 400 jaar na de andere poorten gebouwd, toen een ingang met een bocht niet meer zo effectief was door het nieuwe type wapens dat in die tijd bestond. Opmer­kelijk is ook, dat de poort geen versie­rin­gen heeft, die ken­mer­kend zijn voor de andere poorten.

De Nieuwe Poort werd gesloten tussen 1948 en 1967 omdat de wapen­stil­stands­lijn (de ‘groene lijn’) tussen Jordanië en Israël er vlakbij liep. Na de Zes­daagse Oorlog, toen Israël Oost-Jeruza­lem en de Westbank (dat is Judea en Samaria) veroverde in een verde­di­gings­oor­log, werd de poort her­opend en hij ligt nu op een centrale route in Jeruzalem.

Bron: Historical Sites in Israel, ook de foto.

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Jeruzalems poorten (15) Nieuwe Poort"

Geef een reactie