Muziekvideo: Lied van de Compagnieën

Ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag een lied uit de tijd dat Israël worstelde om zijn voortbestaan: Zemer HaPloegot, Lied van de Compagnieën. Het is in 1938 geschreven als lied van de Veldcompagniëen van de Haganah.

De Haganah was een Zionistisch-Joodse paramilitaire organisatie, die tussen 1920 en 1948 bestond in het Britse mandaatgebied Palestina, met als doel de Joodse gemeenschap gewapenderhand te verdedigen.

In 1936 bood de Britse kapitein Orde Wingate, een enthousiast christen-zionist, aan om met zijn militaire inzicht en kennis de Haganah om te vormen van een paramilitaire organisatie tot het leger van het Joods Agentschap voor Israël. In 1939 trok het Britse opperbevel hem terug uit Palestina.

De Haganah vormde in 1948 samen met de strijders van Irgoen en Lechi het fundament van het Israëlische leger, Tseva Hahaganah leYisrael (Tsahal), Israel Defense Forces (IDF).

Toen het IDF Orkest werd gevormd, werd dit lied een van de officiële liederen van de IDF. Bij het bezoek van de Egyptische president Anwar Sadat aan 1977 Israël werd hij op het vliegveld met dit lied verwelkomd.

Wees de eerste die reageert op "Muziekvideo: Lied van de Compagnieën"

Geef een reactie