Waarom een Israël-vlag bij de Mars voor het Leven?

Israël vlag bij de Mars voor het leven

DEN HAAG | Het was voor de tweede keer dit jaar dat ze afgelopen zaterdag meeliepen aan de Mars voor het leven met de Israël-vlag: getrouwd stel Jan-Cornelis en Cornelia van Dijk. Niet te missen met de blauwe Davidster die fier boven de massa van minstens 5000 deelnemers uitstak. Aan MessiaNieuws vertellen ze graag het verhaal achter de vlag.

De Mars voor het leven vond dit jaar voor de 24e keer plaats en werd gehouden in Den Haag. Jan-Cornelis die de vlag trots met zich meedraagt, steekt van wal: “Het hele verhaal begint toen ik jaar of 17 was, toen ik met mijn ex abortus liet plegen. Mijn hele leven heb ik er niks mee gedaan. Ik vond het wel best zo. Tot er een wending kwam in mijn leven. Toen kreeg ik schuldgevoel. Het besef groeide dat er tussen mijn kinderen die nu twintigers zijn, ook nog een van 35 jaar had kunnen rondlopen. Zo kwam ik in aanraking met de Mars voor het leven. We lopen al heel wat jaren mee, maar vorig jaar was het voor het eerst met de Israël-vlag.”

Israël = leven

In een opwelling besloot hij de vlag die eerste keer mee te nemen. Dat kwam hem op aardig wat kritiek te staan. “Mensen vonden: Dit gaat toch over abortus? Nee, zei ik, dit gaat over het leven en Israël IS leven. Je kunt er een = teken tussen zetten. Het is hoe die mensen daar zijn. Ze hebben zo veel eeuwen moeten overleven. Seculier of orthodox. Wie je ook tegenkomt, ze zijn heel erg pro-life.”

IMG_2657

Hoog abortus cijfer Israël

Toch is Israël een land waar het aantal abortussen hoog ligt. Een op de drie zwangerschappen eindigt in een abortus. Ten hemelschreiend. Zo vindt ook Cornelia. Zelf onderging ze op jonge leeftijd twee abortussen, waar ze na haar bekering veel spijt van kreeg. “Israël zelf mag dan leven zijn, dat betekent niet dat er geen verzet is. Ze zijn uitgekozen door God. Of ze nu zelf willen of niet.” Ze duidt het hoge abortus-cijfer als laatste stuiptrekkingen van de tegenstander, de duivel. “De dood die Israël blijft achtervolgen, juist omdat het Gods volk is.”

Licht voor het leven

Haar man beaamt dat: “We geloven in God van Abraham, Isaac en Jacob. God heeft hen uitgekozen. Hij heeft gezegd: ‘Ik breng jou in een situatie waarin jij het licht van de wereld moet zijn. Jij moet het leven doorgeven, en het licht voor leven zijn.’ Dat is zo’n moeilijke opdracht, want hoe doe je dat? Dat doen ze vaak ook nog niet zoals het zou moeten. De dood achtervolgt ze en heeft dat altijd gedaan.  Miljoenen met elkaar zijn gedood. Soms opgedreven in synagoges. In de fik gestoken. Dat is zo tegenstrijdig. De God van Israël is tenslotte leven, dus Israël is leven. Met andere woorden: het Joodse volk is leven. Loop je de Mars voor het leven, dan hoort de vlag van Israel daar bij.”

IMG_2666

“Loop je de Mars voor het leven, dan hoort de vlag van Israel daar bij”

Cornelia zegt: “Het is belangrijk dat mensen dit weten. Zonder Israël geen Jezus, zonder Israël geen bijbel. Het licht van Gods woord gaat vanuit Sion door de hele wereld heen. Daarom is het voor mij belangrijk dat we laten zien dat we pro-life zijn, omdat we een stukje van God in onszelf hebben. Hij is de Meester en Schepper van het leven. Wij mogen niet zelf over het leven beschikken. Heel veel mensen lopen met de Mars mee, omdat ze gelovig zijn. Dat zegt genoeg. Vanuit Zijn Thora, de vijf boeken van Mozes en tien geboden, spreekt God alleen over leven. Eer je vader en moeder, zodat je een lang leven krijgt. Hier staan allemaal dingen in die tot leven leiden. Als je kijkt naar Syrië en de toestanden met IS en de vluchtelingen, dan zie je dat de waarde van het leven in andere geloven veel kleiner is dan het geloof van de Echte Ware God. Hij is de God van Leven, de God van Israël. Daarom dus de vlag tijdens de Mars voor het leven.”

Lees ook: ‘Kom op voor het leven op sjabbat’ | Stille mars tegen abortus

Geef een reactie